За принципом «єдиного вікна» на Прикарпатті вже оформлено близько 4 тис. митних декларацій


Впродовж лютого поточного року з використанням інформаційної системи автоматичного обміну інформацією в зоні діяльності Івано-Франківської митниці ДФС оформлено 4128 митних декларацій, що підлягали державним видам контролю, з яких 3945 за принципом «єдиного вікна», що складає 95,5 %.

З них близько 50 відсотків приходиться на митний пост “Прикарпаття”, решту – на митні пости “Калуш”, “Долина” та “Коломия”. Про це повідомили на Івано-Франківській митниці ДФС.

У лютому порівняно з аналогічним показником січня кількість митних декларацій оформлених за принципом «єдиного вікна» збільшилася на 51 %.

Нагадаємо, за пропозицією Міністерства фінансів 22 листопада Уряд схвалив рішення про запровадження з 1 лютого 2018 року обов’язковості використання підприємствами і держорганами інформаційної системи «єдине вікно». Дана  система, приймає інформацію, обробляє її та автоматично формує відповідні повідомлення для всіх задіяних суб’єктів.

Після випуску товарів з пункту пропуску для переміщення у митницю призначення, система надсилає підприємству електронне повідомлення, у якому зазначаються види державного контролю, які завершено в пункті пропуску та які необхідно завершити у зонах митного контролю на митній території України, а також вичерпний перелік документів, які необхідно подати відповідному контролюючому органу. При цьому проставлення відбитків штампів на товаро-супровідних документах не вимагається.

Після отримання через інформаційну систему від підприємства визначених документів уповноважена особа контролюючого органу приймає рішення про завершення відповідного виду контролю, проведення огляду, додаткової обробки товарів або знищення вантажу або повернення його за межі митної території України та вносить повідомлення про прийняте рішення до інформаційної системи, яка в свою чергу повідомляє підприємство.

Контролюючі органи завершують митне оформлення в залежності від результатів державного виду контролю товарів, відображених в інформаційній системі.

Також передбачено можливість випуску товарів у вільний обіг за принципом «мовчазної згоди», якщо протягом чотирьох робочих годин з моменту отримання електронного повідомлення і документів від підприємства уповноважена особа контролюючого органу не внесла до інформаційної системи рішення за результатами проведення відповідного виду контролю. Тобто, якщо рішення впродовж 4 годин не приймається, система автоматично формує рішення щодо здійснення відповідного виду державного контролю.

Така взаємодія спрощує для учасників зовнішньо-економічної діяльності умови подання документів для проведення відповідних видів контролю та дозволяє мінімізувати участь посадових осіб у здійсненні державного контролю товарів.

Крім того, такий порядок контролю державних органів за переміщенням через митний кордон товарів відповідає світовій практиці та рекомендаціям міжнародних організацій.