Заблокований аукціон


Сьогодні в Івано-Франківську відбулась перша спроба продажу пиломатеріалів для підприємств деревообробної галузі у форматі аукціону. З самого початку нічого не віщувало позаштатних ситуацій: лоти один за одним йшли з молотка з поодинокими невеликими підняттями їх вартості.

Для мене це досить дивно виглядало – у залі кількасот людей, а на окремі лоти претендували всього по одному учаснику. З’явилося стійке враження, що вони наперед знають результати. Аж раптом, коли по кількох позиціях почалася боротьба між претендентами і зростала вартість пиломатеріалів, представники лісгоспів за підтримки досить великої кількості учасників торгів намагалися зняти відповідні лоти з торгів. Мені, вперше присутньому на подібному заході, стала категорично незрозумілою позиція лісівників: їм пропонують більше грошей, а вони відмовляються їх брати? Більше того, коли вартість одного з лотів перевищила відмітку в одну тисячу гривень за кубометр деревини, кілька учасників торгів почали підбурювати інших до блокування роботи аукціону, що в результаті його й зупинило.

Причиною такої поведінки, за словами самих же «протестувальників», було підняття ціни, на яке вони не розраховували. В той же час звучали звинувачення в бік усіх, хто активно брав участь в торгах. З їхніх слів випливає, що підприємці, які готові платити державі за той же товар вищу ціну, є недобросовісними. Та і претензія щодо росту ціни, яку вони називають спекуляцією, теж не витримують критики, адже саме це й передбачає процедура аукціону. Дивно якось…

Здоровий глузд та елементарний аналіз ситуації, приводить до дещо інших висновків. Видається, що підприємці, котрі раніше неодноразово розподіляли між собою деревину, прийняли спробу повторити такий сценарій і цього разу. Але відкриті торги дали змогу взяти участь у боротьбі й тим, хто, в силу відсутності корупційних зв’язків чи інших причин, раніше не мав реальної можливості придбати пиломатеріали у держави. Це могло зламати запланований сценарій і стати справжньою причиною зриву торгів. Саме так пояснили ситуацію і решта учасників аукціону.

У підсумку виходить, що позитивне починання влади спрямоване на прозорість та відкритість процедур закупівлі пиломатеріалів, зіштовхнулося зі спротивом з боку підприємців, які звикли жити за старими схемами і змінювати нічого не бажають.

Відновлення торгів заплановане на п’ятницю. Тоді й побачимо продовження.