Закінчення АТО та перерахунок субсидій - які важливі зміни торкнуться українців у травні


Завершення АТО, зростання ціни на бензин і газ, перерахування субсидій і фінал Ліги чемпіонів в Києві - такими нововведеннями здивує українців травень 2018-го.

Gazeta.ua розібралася в найістотніших змінах, що очікуються в Україні з травня.

Завершиться АТО

"Ми переходимо до іншого формату оборони країни відповідно до ухваленого закону, парламент підтримав мій законопроект про реінтеграцію Донбасу. Ми запроваджуємо абсолютно нові більш ефективні заходи із застосування збройних сил, розширення наших оборонних можливостей, і робимо це, тому що ми бачимо різке зростання рівня загрози на сході нашої країни. Порох потрібно тримати сухим", – заявив Порошенко.

Особливий порядок передбачає надання органам сектора безпеки і оборони, іншим державним органам України, спеціальних повноважень. Також в населених пунктах, прилеглих до місць проведення бойових дії, можуть створюватися райони обмеженого доступу і заборонені для доступу райони.

На території проведення Операції об'єднаних сил введуть три рівні доступу - зелений, жовтий і червоний. Вони будуть визначати ступінь відкритості населеного пункту.

"Зелений" - перебування та переміщення осіб не обмежене, за винятком районів забороненого і обмеженого доступу.

"Жовтий" - перебування та переміщення осіб здійснюється за наявності документів, проводиться особистий огляд громадян і речей, транспортних засобів, даний режим встановлюється на рубежах ізоляції і районів обмеженого доступу

"Червоний" - перебування осіб тимчасово обмежено, заборонено, пропуск громадян і посадових осіб здійснюється за наявності перепустки, транспортні засоби та громадяни на окремі ділянки місцевості та об'єкти не допускаються.

Президент додав, що війна завершиться нашою перемогою.

Субсидії перерахують всім

З травня українці отримають субсидії з урахуванням перерахунку. Згідно постанови уряду, в квітні "знижка" на комуналку надається з урахуванням доходів за першу половину 2017 року, а в травні 2018 го - за друге півріччя. Так, при перерахунку знижки будуть брати до уваги традиційно високі грудневі зарплати і осучаснення пенсій.

За оцінками експерта в сфері ЖКГ Тетяни Бойко, без субсидії може залишитися кожна п'ята сім'я. А решті розмір обов'язкового платежу збільшать. Крім того, невикористану суму субсидії доведеться повернути в державний бюджет.

МВФ надасть $1,9 млрд

Уряд очікує отримати від МВФ п'ятий транш в розмірі $1,9 млрд.

МВФ у березні 2015 року схвалив чотирирічну програму кредитування економіки України EFF на $17,5 млрд. В рамках цієї програми наша країна отримала від Фонду чотири кредитні транші на загальну суму 8,7 млрд дол. Термін програми закінчується в березні 2019 року.

Долар подешевшає

Курс долара, за оцінками експертів, в травні буде коливатися в межах 25-26,5 грн.

Травень і більша частина літа - традиційний період стабілізація гривні. Однак невеликих коливань уникнути буде складно. Влітку аграрії продають валюту для того, щоб поповнити запаси гривні перед підготовкою до посівної кампанії. Восени ж очікують зростання долара.