Закордонні спеціалісти оглядали містян та навчали лікарів в Івано-Франківську


Сьогодні, 28 вересня, в Івано-Франківську відбулась прес-конференція щодо медичної місії американських лікарів в Україні.

Головний лікар ЦМКЛ Тарас Масляк зазначив, що роботи було багато, вона була цікава і напружена, пише ГК.

“Є домовленість що ця місія буде продовжуватись. Наші колеги приїдуть і наступного року. Крім того, дехто особисто приїде протягом року навчати наших пацієнтів. Також наші працівники поїдуть на стажування у Пакистан”, – сказав Масляк.

Голова місії Ігор Драганчук живе у Чикаго. Він каже, що організували місію, щоб побачити, що і як діється в Івано-Франківську. “Мені здається, що мало сімейних лікарів прийшли на лекції. Та ми будемо далі старатися і допомагати”, – акцентував пан Ігор.

Також Петро Редько додав, що він вперше приїхав до Івано-Франківська з Каліфорнії. Чоловік зазначив, що йому було приємно навчати і навіть проводити операції із нашими лікарями. Андрій Мельник, педіатр із Чикаго, у свою чергу, сказав, що він працював у нас два дні із дітьми у педіатричному відділенні. Він побачив, що є діти, у яких справді є важкі проблеми, тому педіатр погодився приїхати знову.

“Запрошую вас приїхати до нас. Ми приймемо і покажемо, як працюємо, бо дещо різниться”, – зазначив Мельник.

Головний лікар повідомив, що під час прийомів лікарів, на жаль, не вдалось прийняти всіх пацієнтів. Масляк пояснює, що прийшло багато пацієнтів – ті, яких і треба було оглядати, і тих, у яких проблем не було.

“Наступні рази буде людина, яка записувативатиме людей. Ми інформацію проаналізуємо і викликатимемо самі на прийом. Але багато людей оглянули. Наприклад, Андрій Мельник прийняв 15 осіб. Інші лікарі також оглянули всіх пацієнтів, які лежать у лікарні та тих, хто приходив на прийоми”, – зазначив Масляк.

Також він додав, що була ще одна проблема під час навчань. До Івано-Франківська приїхали всесвітньо відомі люди, а на їхні лекції приходило мало наших лікарів. Наприклад, ситуація із сімейними лікарями, яких в місті є сотні, а прийшло на лекцію шість.

Доктор Мурат Алі з Пакистану розказав, що у Франківську більша частина лікарні працює відмінно, але є проблеми, які треба вирішити і вони готові допомогти їх вирішити. Зокрема вони надають можливість франківським лікарям пройти навчання у Пакистані.

Доктор Крістофер із Філіппін також каже, що місія пройшло вдало і він хоче брати участь надалі у таких заходах.

“Ми не забудемо щасливі обличчя пацієнтів, яким дали надію, і не забудемо сумні обличчя, які стали радісними”, – закінчується доктор Крістофер.

Франківські лікарі, які працювали із іноземцями, кажуть, що разом із колегами вони оглянули важких пацієнтів та учасників АТО.

“Були недоліки, бо пацієнти були не підібрані”, – каже завідувачка терапевничного відділення Зіновія Зузуляк. Вона також зазначає, що сумно, що мало лікарів прийшло на деякі лекції.

Також головний лікар анонсував, що чотири лікарі поїдуть на навчання закордон в інститут по трансплантології.

Відомо, що місія складалась із 22 чоловік. Іноземці працювали не тільки у МКЦЛ. Наші лікарі та іноземці провели спільно 11 операцій. Проте вони працювали, як асистенти.