Замість грошей - каліцтво: Коломиянин на заробітках ледь не втратив ногу


Працівник з Коломиї поїхав до Німеччини на будівництво, збирався працювати офіційно, але стався нещасний випадок.

Вже понад місяць він не може домогтися компенсацій. Зазвичай українці, які їздять за кордон на заробітки, не говіркі. Але чоловік розповів "Сьогодні" свою історію.

Тим часом українські роботодавці почали боротьбу за скорочення трудової міграції.

Ось так після декількох операцій виглядає нога Володимира Голець з Івано-Франківської області. Медики насилу врятували кінцівку. Чоловік поїхав на заробітки в Берлін. Пропрацював кілька днів. Думав, що оформлений офіційно. Потім був нещасний випадок, лікарня. Тоді Володимир і дізнався, що він нелегал.

"Ми були зверху на стелі, демонтували її. Потім я впав вниз з висоти чотирьох метрів", - згадує потерпілий Володимир Голець.

На роботу Володимира влаштували посередники. Вони обіцяли оформити страховку "заднім числом". У лікарню чоловік потрапив тільки на другий день після травми. Виявилося, що покалічився занадто серйозно.

"Рекрутери" відхрестилися від працівника. Причому і польські, і українські, яким він платив за послуги посередників.

За місяць лікування в Польщі українець витратив 22 000 злотих. Це майже 160 000 гривень. Чи компенсує йому хтось ці гроші - невідомо. Після повернення в Україну йому зробили ще три операції. Далі буде оформляти інвалідність.

"На нашу думку, ця людина може отримати компенсацію від агентства, яке направило його працювати за кордон. Також ми будемо намагатися за допомогою наших німецьких партнерів отримати компенсацію від роботодавця. Якщо профспілки піднімають шум з-за порушення прав працівників, а українські роботодавці б'ють на сполох - держава повинна зупинити трудову міграцію ", - запевняє голова профспілки" Трудова солідарність "Віталій Махинько.

"Якщо навіть Міністерство закордонних справ заявляє - щомісяця до 100 000 наших людей їдуть за кордон - це для країни катастрофа. І якщо країна на це реагувати не буде, скоро у нас не залишиться нікого. Хто буде працювати за верстатом, виробляти комбайни?" - нарікає голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Детальніше у сюжеті.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!