Заплющ очі. Дивись серцем: У Франківську обговорили проблеми незрячих людей


Сьогодні, 13 листопада в Івано-Франківську відбулась прес-конференція волонтерського руху "Заплющ очі. Дивись серцем" до Міжнародного дня сліпих.

На заході обговорили проблеми незрячих франківців та способи їх вирішення, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Представник волонтерського руху "Заплющ очі. Дивись серцем" Ростислав Комаренко зазначає, що Івано-Франкіськ добре розвивається у цьому плані.

"Я бачу зміни у Франківську, якщо у 2013 році ніхто не знав про голосові світлофори, то зараз місто рухається вперед. Знаю, що у місті присутній транспорт з озвучкою. Також з'являється рельєфна тротуарна плитка. В Києві такого нема",- каже Комаренко.

За словами представника громадської організації "Біла тростина" Марії Гогільчин, кожен франківець має ставитись з розумінням до людей з порушенням зору.

"70-80% інформації люди отримують через зір, а ми позбавленні такої можливості. Необгороджені ремонтні роботи, паркування автомобілів на тротуарах, відсутність тактильних розміток - це все не дає змоги нам жити як всім. Франківськ - одне з перших міст, яке почало озвучувати автобуси. Чернівці та Житомир запозичили це в нас. Наша організація починалась саме з таких проектів. У 2016 році стартував проект балакучі автобуси. У 2017 - були додатково озвучені автобуси і зовні і всередині. Дуже хотілось, щоб люди нас зрозуміли. Адже не раз, їдучи в маршрутках, водії казали, що звук не працює. Однак, під кінець поїздки, вони вмикались",- розповідає Гогільчин.

У відповідь на це, міський голова Руслан Марцінків зауважив, що неодноразово надходили скарги на звукові маршрутки.

"Не лише водії, але й мешканці звертаюсь до влади, щоб виключати звук в маршрутках. Ми хочемо, щоб франківці з повагою ставились до потреб таких людей",- зазначає мер.

Також Гогільчин каже, що важливо, що у місті починають малювати тактильні переходи. Однак важливо й встановлювати позначки на поверхах та звукові маяки на поліклініках.

"Зараз звукові маяки є на кількох медичних закладах. Однак, потрібно встановлювати їх і на інших закладах, щоб незряча людина відчувала, де є вхід. Зокрема, хочу наголосити, що у дитячій поліклініці на Тичини недостатньо обладнання для обстеження дітей з порушенням зору, адже важливо не лише їх лікувати, а й проводити профілактику очних захворювання",- каже жінка.

Відтак мер зазначив, що зв'яжеться з поліклікою та закупить необхідне обладнання. Зокрема, Марцінків наголосив, що покращуватиме місто для людей з обмеженими можливостями та готовий допомогти у реалізації ідей від громадських організацій.

"Ми обов'язково зробимо в Івано-Франківську тактильні з'їзди. Сьогодні у місті є лише 8 світлофорів, які не обладнані звуком, однак до кінця року, думаю, обладнаємо і їх. У планах переходити на світлофори, що говорять. Ми намагаємось постійно враховувати пропозиції. Проблем є дуже багато, тому давайте рекомендації на мої ім'я, і ми будемо їх враховувати. Якщо ви запропонуєте гарну ідею, то мерія готова підставити плече",- пояснює очільник.