Заповідник “Горгани” – загадкова краса Карпат


«Горгани» – живописне місце в карпатах. І хоча сама назва заповідника багатьом нічого не скаже, відвідати його потрібно обов’язково.

«Горганами» називають кам’янисті розсипи, якими вкриті тутешні вершини, оскільки при русі по гірських схилах камені видають глухий шум (ґорготіння). Цих кам’яних осипів досить багато – вони займають приблизно 11% заповідної території.

фото: weloveua.com

Заповідник «Горгани» знаходиться біля підніжжя гори Довбушанка. Він був створений в 1996 році на базі лісництва з метою збереження реліктової сосни кедрової європейської.

Крім кам’яних розсипів, заповідник є унікальним і тим, що його територія переважно незаймана. «Горгани» є свого роду важкодоступними, але при цьому дуже красивими кам’яними джунглями.

Серцевина заповідника – хребет Горгани довжиною 8 км. Цікаво, що в кінці хребта, який в першій половині ХХ століття межував зі старим польсько-чехословацьким кордоном, сьогодні можна побачити збережені старі кілометрові стовпи з гербом Чехословаччини.

Діапазон висот вершин становить приблизно 1000 м. Висота найвищої вершини, Довбушанки – 1754 м. У міру сходження на неї людина по черзі потрапляє до трьох поясів рослинності: широколистному, хвойному і субальпійському.

фото: propohody.com

Тут росте близько 400 видів рослин і мешкає більше 150 видів тварин. Життєдіяльність рослинного і тваринного світу підтримує густа система гірських річок. Також можна побачити невеликі озера і водоспади.

Якщо залишити межі заповідної зони, то найвищою точкою Горган є гора Сивуля (1836 м). Крім заповідника, в Горганах також є ландшафтний заказник «Грофа». Він опоясує однойменну гірську вершину (1748 м) в Рожнятівському районі Івано-Франківської області.

Найбільш відомими місцями Горган є Мізунський водоспад, гірськолижний курорт «Буковель» та перлина Карпат – озеро Синевир.

Джерело: vsviti