Заради здоров’я найменших: Для «дитячої» кафедри ІФНМУ відкрили нову клінічну базу


Не минуло й півроку, відколи ректор Івано-Франківського національного медичного університету (ІФНМУ) професор Микола Рожко озвучив шляхи стратегічного розвитку університету, як кафедра дитячої хірургії та пропедевтики педіатрії отримала нову клінічну базу, про яку він тоді говорив.

Базу – а це дев’ять належно облаштованих навчальних кімнат для студентів, навчально-практичний центр, приміщення для викладачів — розмістили в будівлі міської дитячої клінічної лікарні.

«Власне, кафедра дитячої хірургії та пропедевтики педіатрії є частиною цього лікувального комплексу, отже, щодня студенти беруть участь у лікуванні дітей, – розповідає М. Рожко. – На підготовку педіатрів у державі нині не дуже звертають увагу, а ми звернули і хочемо, щоб наші студенти вчилися в сучасних умовах. Тут провели потужну роботу і вклали відповідні кошти: працювали з весни і все літо, і ось, нарешті, студенти зможуть приступити до занять. Незабаром ми проведемо сюди інтернет і Wi-Fi та забезпечимо відповідний комфорт науково-навчального процесу».

Про складність ремонтних робіт у приміщеннях колишньої компартійної водолікарні, яка десятиліттями перебувала в такому жахливо занедбаному стані, що за її ремонт ніхто не хотів навіть братись, чи не найкраще свідчать слова завідувача названої кафедри професора Олександра Фофанова. Він зізнався, що спершу виступав проти проекту ректора і не вірив у реанімацію фактично «вбитих» приміщень. Але на відкритті визнав, що помилявся. 

«Донедавна приміщення кафедри були розкидані по різних відділах і поверхах лікарні і це дуже ускладнювало роботу, – зазначив О. Фофанов. – Тепер на цій новій базі отримає нове дихання і навчально-практичний центр, де майбутні медики опановують і вдосконалюють практичні навички і маніпуляції на муляжах та манекенах. і студенти почуватимуться комфортніше й не відволікатимуться під час занять на зовнішні чинники. Локалізація груп в одному місці схиляє до зосередженості на навчальному процесі і їх, і викладачів. А у відділах лікарні вони набуватимуть практичних навичок під час огляду пацієнтів. і в такий спосіб вдосконалюватимуть свої знання в обраній професії».

Співробітники кафедри проводять лікувально-профілактичну та консультативну роботу на базі відділень обласної й міської дитячих клінічних лікарень, обласного перинатального центру та міського пологового будинку. Вони підтверджують свою профпридатність що п’ять років в МОЗ. О. Фофанов – автор 110 наукових статей, семи патентів України, трьох раціоналізаторських пропозицій. Він спеціалізується на операціях вроджених вад у новонароджених та дітей раннього віку. Тобто оперує дітей із найбільш складною хірургічною патологією. А ще забезпечує виклики в райони області, міський пологовий будинок та обласний перинатальний центр. Значною мірою завдяки йому та його співробітникам впроваджено в практику сучасні методи лікування, що привело до зниження як загальної, так і післяопераційної летальності, значно зменшився й відсоток післяопераційних ускладнень у дітей. За цими показниками Прикарпаття – серед найкращих регіонів України. Такі досягнення в лікуванні дітей з хірургічною патологією пов’язано з розробкою і впровадженням у клінічну практику нових діагностичних та хірургічних технологій.

Другий напрям кафедри – філіал пропедевтики терапії, який очолює доктор медичних наук, професор Алла Юрцева. Вона – автор 120 наукових робіт, трьох авторських свідоцтв і низки методичних рекомендацій. Про її високий науковий рівень свідчить членство у спеціалізованих вчених радах із захисту дисертацій при Львівському та Чернівецькому медичних університетах. Втім, у присутніх викликала усмішки її розповідь про перші дні роботи кафедри, коли вона проводила заняття зі студентами і з-під неї забрали стілець, мовляв, це не ваше майно, а лікарн... 

«З відкриттям нової бази наші студенти отримали найкращі можливості для навчання, – підкреслює А. Юрцева. – На кафедрі дитячої хірургії та пропедевтики педіатрії проводимо навчання п’яти- й шестикурсників медичного факультету за спеціальностями «Лікувальна справа» та «Педіатрія» з дисципліни «Дитяча хірургія», а студентів другого і третього курсів медичного факультету готуємо за спеціальностями «Лікувальна справа» та «Педіатрія» з дисциплін «Пропедевтика педіатрії», «Сестринська практика», «Догляд за хворими». Працюємо й зі студентами четвертого курсу стоматологічного факультету з дисципліни «Педіатрія», другого і третього курсів медичного коледжу з дисципліни «Медсестринство в педіатрії» та «Педіатрія з курсом дитячих інфекцій та імунопрофілактикою».