Зарплати прикарпатців за рік зросли на понад 17%


У січні–жовтні 2019р. розмір середньомісячної номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) становив 8734 грн, що на 17,1% більше, ніж у відповідному періоді 2018р.

Найвищий рівень оплати праці спостерігався в сільському господарстві, на підприємствах з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, у сфері державного управління й оборони; обов`язкового соціального страхування, на виробництві гумових і пластмасових виробів; іншої неметалевої мінеральної продукції, на виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, в добувній промисловості і розробленні кар’єрів, де заробітки працівників перевищували середній показник по області на 41,4% – у 1,8 раза.

Найнижчі нарахування заробітної плати зафіксовано в поштовій та кур’єрській діяльності, у сфері надання інших видів послуг (не перевищували 53,9% середнього показника по
області).

Індекс реальної заробітної плати у січні–жовтні 2019р. порівняно з відповідним періодом
попереднього року становив 108,3%. Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати в цілому по економіці області (включаючи підприємства-банкрути та економічно неактивні підприємства) на 1 листопада 2019р. склала 46,9 млн.грн, або 2,8% фонду оплати праці, нарахованого у жовтні 2019р.

Упродовж жовтня 2019р. заборгованість збільшилась на 12,8%. Станом на 1 жовтня 2019р. заборгованість із виплати заробітної плати за рахунок бюджетних коштів становила 9,3 млн.грн. На економічно активні підприємства припадає 52,7% загальної суми боргу, на підприємства-банкрути – 47,3%.

Основна сума боргу із виплати заробітної плати припадає на промисловість (48,9% від
загальної суми), сферу оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (25,7%), а також сферу охорони здоров’я (12,6%).

За даними Головного управління статистики в Івано-Франківській області