Зберегти пам'ятку чи звести нове? Мешканці "Пасажу Єгера" не можуть домовитись, що робити з будинком


Сьогодні, 18 жовтня мешканці та власники приміщень у франківській пам'ятці архітектури, відомій як "Пасаж Єгера" прийшли на прийом до заступника міського голови.

Люди зазначають, що їм почали телефонувати з невідомого номера та погрожувати, інформує кореспондентка Бліц-Інфо. 

"Вже місяць - півтори стало відомо, що пам'ятку будуть зносити. Деякі мешканці вже сидять на валізах. Всіх мають переселити у будинок в Дем'яновому лазі. Частина мешканців згідні на переселення, але ми нікуди не збираємось йти", - каже Світлана.

Франківка нарікає, що галас щодо руйнування пам'ятки виник тільки після того, як загинула літня жінка під якою обвалився балкон.

Заступник міського голови Микола Вітенко зауважив, що на прохання мешканців департамент архітектури замовив у "Діпроміста" експертний висновок.

Представник "Діпроміста" Володимир Кочмар каже, що наразі повністю дослідили будинок і визначили технічний знос. Він становить 52.8%. Тож стан будинку визначили як незадовільний.

"У найгіршому стані блок №3, це там де стався обвал. У найкращому стані 2 та 3 блоки - це місце де колись був кінотеатр та фасад", - розповів Кочмар.

За його словами, 69% має знос дерев'яних перекриттів. Це означає те, що вони можуть обвалиться в один момент. Загалом будинок підлягає руйнації якщо загальний знос будинку складає понад 60%.

У першому блоці потрібно підсилити фундамент, відремонтувати дах та пробити вікна у підвальному приміщенні. Водночас у третьому потрібно зробити ін'єкцію ґрунтів. Наразі Дніпромісту потрібно знайти підрядника, який може це зробити.

"Це склалося тому, що у 80-х роках коли прокладали мережі порушили фундамент", - розповів Кочмар.

Кочмар зазначив, що будинок наразі потрібно укріпити до початку реконструкції. Вартість робіт та повні висновки будуть відомі до середини листопада. На це почали обурюватися деякі мешканці будинку.

"Яка реконструкція, ви що з дуба рухнути? Давайте краще зробимо такий самий будинок, як поруч на Січових Стрільців, 18 ", - пропонують люди.

На це Вітенко зазначив, що міська рада підтримає будь-яке спільне рішення мешканців будинку та власників нежитлових приміщень, якщо це не порушить цілісний архітектурний ореол.

Нагадаємо, 5 липня 87-річна пенсіонерка стояла на балконі саме в той час, коли обвалився його кут.  Уламки балкону впали на другий поверх будинку, а потім й на перший. Жінку з переломом ноги та підозрою на перелом ребер госпіталізували до обласної клінічної лікарні. Втім наступного дня вона померла.

Відтак мешканці будинку впевнені, що у будинку зараз жити небезпечно, тож вони пропонують віддати пам’ятку архітектури забудівнику, який би переселив їх у нові квартири

До теми: Надзвичайник розповів, чи відселятимуть мешканців будинку, де руйнується сходова

Франківськ втрачає пасаж Єгеря: Депутатів просять врятувати пам'ятку від руйнації

Немає згоди – немає ладу: У Франківську "помирає" пам’ятка архітектури

 Аварійний будинок на Січових: Управитель нарікає на борги, а мешканці не хочуть ОСББ

Збудувати новий будинок пропонують мешканці аварійної пам’ятки на Січових

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!