Згадати все: Сім років тому глава УГКЦ проголосив Івано-Франківську Митрополію


Сім років тому – 13 грудня 2011 р. Б. Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у співслужінні Єпископату УГКЦ у катедральному Соборі Воскресіння Христового в Івано-Франківську очолив Божественну Літургію з нагоди проголошення найбільшої в Західній Україні Івано-Франківської Митрополії.

Цього дня відбулося піднесення Івано-Франківської Єпархії до гідності Архієпархії, інформує прес-служба Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Під час молитви було зачитано Декрети проголошення Івано-Франківської Митрополії та здійснено Чин поставлення першого митрополита, яким став єпископ Івано-Франківський Преосвященний Владика Володимир Війтишин. В той час до складу митрополії ввійшли Івано-Франківська і Коломийсько-Чернівецькі єпархії УГКЦ. У 2017 р. Чернівецьку єпархію було виокремлено зі складу Коломийської, а її архієреєм став Владика Йосафат Мощич.

Після тієї історичної Літургії у 2011 р. блаженніший Святослав також освятив новий горельєф на катедральному соборі єпископу Станіславівському Григорію Хомишину.

В той же рік 29 листопада до рівня митрополії піднесено архієпархію у Львові, а 22 грудня Патріарх Святославпроголосив митрополію у Тернополі.

За його словами, створення нових митрополій є дуже важливим кроком у розвитку Церкви у напрямку до патріархату. «Сьогодні в Україні існує єдина Києво-Галицька митрополія з осередком у Києві. Такою структурою наша митрополія віддзеркалює той стан Церкви, який у нас був за часів Київської Русі. Був єдиний митрополит, де-факто глава помісної Церкви, який мав, відповідно, владу над єпископами своєї території. Очевидно, що більше як за тисячу років наша Церква розвинулася, зокрема і в Україні. Сьогодні такий природний стан розвитку церковної структури потребує вдосконалення. Отож, для того щоб краще надати душпастирську опіку нашим вірним, рішенням Синоду Єпископів УГКЦ і з благословення Апостольської Столиці ми створили три нові митрополії», – наголосив глава УГКЦ.