Журнали "Перевал" і "Дзвіночок" можуть закрити через роздержавлення


Редактори журналів "Перевал" і "Дзвіночок" звернулися до облради з проханням підтримати їх фінансово на наступний рік.

Як пояснив на засіданні комісії обласної ради редактор журналу "Перевал" Ярослав Ткачівський, без фінансування з обласного бюджету, обидва часописи припинять існування, інформу кореспондентка Бліц-Інфо.

"Я хочу висловити прохання від двох редакцій і попросити про фінансування, щоб ці часописи не припинили своє існування. Я переконаний, що депутати не зацікавлені, щоб найкращі часописи України припинили своє існування за їх каденції. Журнали самі не виживуть, бо це великі кошти. Тому прошу виділити кошти з резервного фонду на наступний рік для наших журналів", - звернувся редактор.

Втім, директор департаменту фінансів ОДА Ірина Мацькевич, пояснила, що передбачити фінансування в бюджеті вже не можливо, адже обидва часописи вже роздержавлені. Тому потрібно шукати інший механізм.

У свою чергу голова обласної ради Олександр Сич підтвердив, що згідно закону облрада вийшла зі співзасновників, тому фінансувати їх уже не можна.

"Я не знаю, як тут діяти. Треба знайти легальний шлях. Втім пораджу вам займатися промоцією і передплатою журналу. Пригадую, коли я працював в Уряді, в мене вимагали прийняти закон про роздержавлення ЗМІ. Я попереджав, що так буде, а мені кричали, що має бути демократія. От вам демократія. Комунальні - це не державні видання, тут немає монополії. А тепер багато газет, журналів в області закриються", - саказав голова.

У підсумку голова комісії доручив департаменту фінансів підготувати пропозиції, як можна фінансово підтримати ці журнали.