Жити всупереч: Франківцям презентували звіт про війну на Донбасі


28 вересня в Івано-Франківську відбулась презентація результату масштабної роботи Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

Книга містить 6 самостійних описів різних ситуацій і проблем, з якими стикається цивільне населення від початку воєнний дій на сході України, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Авторами кожного розділу є представники різних громадських організацій, котрі входять у Коаліцію "Справедливість заради миру на Донбасі". Звіт будується на визначенні відкритих джерел та інтерв'ю людей, що пережили масові обстріли, утримання в незаконних в'язницях, надавали, чи отримували допомогу на лінії вогню.

На сьогодні, Коаліція зібрала близько 1000-і інтерв'ю. І робота триває й надалі.

Зокрема, співавторка звіту, голова громадської організації "Молода Просвіта Прикарпаття" Євгенія Бардяк записала понад 30 інтерв'ю. За її словами, книга має велике значення для сьогодення.

"Наше завдання - документувати злочини, щоб справедливість настала, адже сьогодні ця тема дуже важлива. Коли я документувала ці історії, то складається враження, що це трилери чи фільми жахів. Важко вірити, що це правда. Помітила, що люди які перебувають в полоні, зазнають катувань. Я зрозуміла ,що люди не отримують належної медичної допомоги",- розповідає співавторка.

Члени Коаліції вже три роки документують злочини, які вчиняються у ході війни на Донбасі.

Член ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив" Сімон Шлегель зазначає, що людям не потрібно забувати про війну.

"Хочемо, щоб народ не забував, що йде конфлікт на Донбасі. Цей звіт - не статистика, а живі історії. Ми дали людям, що стоять за цифрами, голос. Їх потрібно почути",- наголошує Шлегель.

До слова, коаліція планує подати звіт в міжнародний кримінальний суд.

У книзі, зокрема, розкрито тенденцію медичної міграції між окупованою і неокупованою територіями. Багато якісної апаратури та кваліфікованих спеціалістів залишились в Донецьку, тому люди з прифронтових територій та сусідніх областей часто їдуть за лікуванням на непідконтрольну українському уряду територію.

Крім того, співавтори закликають тих, хто знає факти порушень під час війни на Донбасі, виходити на зв'язок з правозахисниками через спеціальну форму на сайті.