Зіркові стіни Івано-Франківська: не затерті роками


На стінах будинків, на огорожах, дверях сучасного Івано-Франківська можна почитати не тільки останні новини про чиїсь стосунки, політичні гасла, а й придившись, можна побачити досі не знищені роками написи музичних груп 80-х та 90-х.

Тоді було мегамодно написати чи то нашкрябати імена любимих виконавців, хоча й за таке можна було отримати на горіхи. Як-то кажуть, історію не зітреш! І з-поміж нецензурних висловів, сучасного графіті ми відшукали деякі зображені пам’ятки музичних виконавців 80-90х років, пише ВЕЖА.

Ось як колись проводили дозвілля хлопчаки, сучасна ж молодь надає перевагу висловлювати свої вподобання у соціальних мережах. Так чи інакше, більшість молодого покоління дізналось про Віктора Цоя, “Metallica”, Nirvanu та ін. саме завдяки таким написам. 

У Франківську умовно існує провулок Віктора Цоя та присвячена йому стіна. Дивно, що ця “творчість” досі збереглась, ще й у хорошій якості.

Віктор Цой – культовий радянський рок-виконавець 80-х років. Засновник і лідер гурту “Кіно”. Пісні Цоя перевернули свідомість багатьох радянських людей. Його ім’я асоціюється прагненням перемін. Досі не втрачають популярності його пісні “Группа крови”, “Звезда по имени Солнце”, “Перемен”, “Кукушка”. Загинув у віці 28 років у автокатастрофі на зеніті слави своєї творчості.

На цій стіні перелічені чи не всі тогочасні популярні виконавці.

Nirvana – американський рок-гурт, створений вокалістом та гітаристом Куртом Кобейном та басистом Крісом Новоселічем в Абердині, в 1987 році. Першим офіційним релізом Nirvana став сингл “Love Buzz”. Недовга, але яскрава історія гурту перервалася у зв’язку зі смертю Курта Кобейна у 1994 році.

Death –  один з найвпливовіших американських дет-метал гуртів 80-х та 90-х років. Гурт припинив своє існування 13 грудня 2001 року у зв’язку зі смертю свого засновника від ракової пухлини головного мозку. Для цього напряму характерні гранична брутальність та інтенсивність.