Змінити оператора і зберегти номер: як працюватиме нова послуга


019 року стане доступною послуга збереження свого мобільного номера після зміни оператора. Коли запрацює нововведення, як воно функціонуватиме і що про нього треба знати.

Впровадження послуги гальмувалося через судові розгляди, пише Сьогодні.

У світі така послуга з'явилася ще наприкінці 90-х. Першими країнами, де це запрацювало, стали Велика Британія та Нідерланди, а вже з 2000-х послуга поширилася і в європейських країнах.

За прогнозами мобільних операторів, послуга може почати працювати вже з 1 травня 2019-го. В компанії lifecell повідомили, що вже є узгоджений план впровадження MNP (послуги збереження номера при зміні оператора).

"На початку червня Національна комісія з регулювання зв'язку та інформатизації озвучила і погодила з операторами Орієнтовний план виконання заходів щодо впровадження послуги переносимості номерів, згідно з яким запуск MNP запланований на 1 травня 2019 року", – говорять в lifecell.

Водночас, інший мобільний оператор пояснює, що всі терміни безпосередньо залежать від самого регулятора.

"Технічно проект складний, вимагає змін всіх ІТ систем та більшості процесів компанії. Але Київстар намагатиметься вкластися в строки, які встановив регулятор", – прокоментували ситуацію представники Київстару.

У Vodafone Україна також повідомили, що очікують запуску в першій половині 2019-го, тому ще потрібно провести цілу низку технічних робіт.

"Імовірно послуга запуститься в першій половині 2019 року. Для запуску послуги адміністратору централізованої бази даних перенесених номерів необхідно буде провести низку робіт, найсуттєвішими з яких є розробка і впровадження комплексної системи захисту інформації та тестування взаємодії всіх учасників проекту", – зазначив мобільний оператор.

Абонент зможе змінювати оператора не частіше, ніж один раз на місяць.

Для того, що скористатися нововведенням, українцям потрібно буде всього-на-всього подати заявку і залишити свої паспортні дані.

"Щоб перенести свій мобільний номер до нового оператора, необхідно буде подати заявку на перенесення номера віддалено (телефоном, через інтернет) або в магазинах цього оператора, вказавши свої паспортні дані. Також потрібно буде вказати бажаний час перенесення номера і вибрати тарифний план. Після перенесення номера абонентам, які телефонують на цей номер, їх оператор повідомлятиме, що номер обслуговується в іншій мережі", – пояснюють механізм функціонування нової системи в компанії lifecell.

Послуга буде доступна для всіх абонентів, які ідентифікувалися в мережі свого оператора – тобто пройшли реєстрацію або обслуговуються на контрактній основі. Передбачається, що спочатку послуга буде платною, щоправда, буде це чисто символічна сума, яка відразу зніматиметься за користування телефоном.

У Vodafone Україна розповідають, що, заявку абонента на зміну оператора розглядають, і протягом 8 робочих годин передають до центральної бази даних, яка її перевіряє і погоджує.

"Якщо заяву схвалено, новий оператор інформує про це абонента, підписує з ним договір (якщо абонент хоче стати контрактним), видає нову SIM-карту і починає обслуговувати його в своїй мережі. Надання послуг не перериватиметься, тому що спочатку активується нова SIM-карта, а потім деактивується стара. Якщо протягом 30 календарних днів абонент не прийшов до нового оператора, його заявка анулюється, і він продовжує обслуговуватися у старого оператора. Послуга буде платною, але, оскільки тариф встановлює оператор, до якого переходить абонент, її вартість, найімовірніше, буде символічною", – пояснили в компанії.

Також важливо пам'ятати, що абонент зможе переходити до нового оператора не частіше ніж один раз на 30 днів. А сам перенесення даних з однієї мережі до іншої відбуватиметься в період від 24 годин до трьох робочих днів.