Зможуть керувати літаками і поїздами метро: в Україні скасували перелік заборонених для жінок професій


Уряд України скасував наказ про заборону на 458 професій для жінок. До переліку входило понад 450 таких професій.

Жінки не мали права працювати в цілих галузях економіки, і це таким чином звужувало їх економічну діяльність і, звичайно, вони не могли далі просуватися в своїй кар’єрі”, - заявила одна з ініціаторок скасування заборони Світлана Войцеховська.

За словами Войцеховської, серед заборонених для жінок галузей були гірнича галузь, металургія, хімічне виробництво. Обмеження для жінок були встановлені у військовій службі, правоохоронній діяльності, в галузях харчового виробництва, транспорту, зв’язку та сільського господарства.

“Наприклад, жінка не мала права водити автобус, поїзд метро. В літакобудуванні були заборони. Жінка могла працювати лише стюардесою, а керувати літаком не могла”, - сказала депутат.

Світлана Войцеховська вважає, що скасування заборонених професій для жінок  сприятиме захисту прав людини. За її словами, більшість цивілізованих країн світу давно відмовилися від практики заборони професій для певної статі. До цього часу такі заборони існують у таких країнах, як Росія, Таджикистан, Киргизстан тощо.

“Ми маємо не забороняти професії для жінок,  а створювати умови для того, щоб вони могли працювати. І вони мають самі вибрати, чи вони хочуть водити літак, чи вони хочуть працювати в підземному транспорті”, - заявила депутат.

"Київський метрополітен" вже відреагував на скасування заборони і запитав у користувачів Facebook жіночої статі, хто із них готовий керувати поїздами метро.

Наказ Міністерства охорони здоров'я №256 був ухвалений у грудні 1993 року. Цим документом в Україні затвердили перелік важких робіт та робіт зі шкідливими й небезпечними умовами праці, на яких заборонили застосування праці жінок. До переліку ввійшли різні професії у сферах металообробки, електротехнічного та хімічного виробництва, лісозаготівельних робіт тощо - усього, за підрахунками народних депутаток, близько 450 професій.