ЗНО з історії України. Підсумки громадського спостереження


19 та 20 червня цього року проходило зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів з історії України.

Це тестування - третє за кількістю учасників після математики та української мови й літератури - пройшло організовано, хоч і зі значною кількістю порушень з боку абітурієнтів. Саме тому, зафіксовано чи не найбільшу кількість випадків вилучення учасників із пунктів тестування.

  • Причини вилучення абітурієнтів з пунктів тестування - мобільні телефони та шпаргалки

За оперативними даними Українського центру оцінювання якості освіти завчасно роботу над тестами у зв’язку із виявленням фактів порушень порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання з історії України припинили 115 осіб. Цей показник поступається лише кількості вилучень під час тестування з української мови та літератури, коли 125 абітурієнтів порушили правила проходження ЗНО та були позбавлені можливості продовжити роботу над тестом. Під час тестування з хімії було зафіксовано 62 таких випадки, з іноземних мов - 66, з математики - 31, з географії - 66, з всесвітньої історії - 5:

Предмет

Кількість осіб, які завчасно припинили роботу над тестом

Хімія

62

Українська мова і література

125

Іноземні мови

66

Російська мова

-

Математика

31

Географія

66

Всесвітня історія

5

Історія України

115

Переважно учасники втрачали право отримати позитивний результат за підсумками ЗНО через наявність у них мобільних телефонів, які були виявлені за допомогою металодетекторів під час технологічної перерви. Попри те, що на вході в кожну аудиторію персонал попереджає учасників тестування про те, що вони не можуть мати при собі засобів зв’язку, фото- та відеофіксуючої апаратури, навушників, друкованих чи письмових матеріалів, на жаль, порушення таки трапляються. Зокрема, абітурієнти часто вилучаються з пунктів тестування через наявність у кишенях навушників, причому не підключених до телефону чи плеєра.

Також, учасники тестування розраховують на можливість скористатися письмовими матеріалами та шпаргалками, тому заздалегідь залишають посібники у туалетах. У Криворізькому економічному інституті ДВНЗ “Криворізький національний університет” на 4 поверсі у жіночому туалеті громадський спостерігач виявила посібник “Історія України. Готуємось до зовнішнього незалежного оцінювання”.

Громадський спостерігач також виявив шпаргалки у рекреаційній зоні у Лінвістичній гімназії м. Ужгорода, а зошити із тематичними записами - у СЗШ №2 з поглибленим вивченням англійської мови м. Львова.

 

  • Якісна підготовка пунктів тестування як запорука конкурентного вступу

На жаль, спостерігачі фіксують не завжди належну підготовку пунктів тестування до проведення оцінювання, а також невиконання черговими своїх прямих інструкцій щодо перевірки туалетних кімнат та виявлення заборонених технічних засобів зв’язку, друкованих чи рукописних матеріалів. У Хотинській гімназії Чернівецької області ще до початку роботи над тестом громадський спостерігач виявив матеріали із історії України та географії, які, ймовірно, були залишені там з минулих тестувань. Очевидно, що відповідальний за пункт тестування неналежним чином подбав про підготовку пункту тестування.

У Золотоніській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 3 Черкаської області у коридорі на стінах висіли портрети гетьманів із біографічними даними. На зауваження спостерігача, персонал пункту тестування відмовився сховати чи закрити інформацію, оскільки послався на відсутність прямої вимоги, яка б забороняла мати допоміжні матеріали в коридорі.

Турбує громадських спостерігачів і неналежне реагування інструкторів на порушення учасників під час тестування. У СЗШ № 80 м.Дніпропетровськ інструктори аудиторії №6 не реагували на намагання абітурієнта під номером №11 списати в абітурієнта №12. Лише після зауважень громадського спостерігача учасникам тестування було зроблено зауваження і порушення припинилися. У Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності в об’єднаній аудиторії, де тестування проходил 45 учасників, абітурієнти намагалися підказувати один одному за допомогою жестів. Інструктори не відреагували на порушення одразу, однак активне перемовляння учасників спонукало зробити зауваження та постійно слідкувати за кмітливими вступниками.

Не дотрималися процедур ЗНО і інструктори аудиторії №11 пункту тестування Миколаївська СЗШ №56. Попри те, що тестування там завершилося рано, приблизно за годину до закінчення відведеного часу, інструктори видали зошити із завданнями усім абітурієнтам, які одразу і залишили пункт тестування. Подібна ситуація могла спричинити до того, що зміст завдань, а також відповіді на них, ще до завершення тестування могли стати відомими іншим зацікавленим учасникам.

 

  • Співпраця громадських спостерігачів та персоналу пункту тестування

Загалом, спостерігачі ОПОРИ не зафіксували випадків перешкоджання їхній роботі з боку персоналу пунктів тестування та констатують приязне ставлення до себе працівників регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Попри те, організація зауважує тенденції, які не сприяють повноцінній реалізації своїх прав та обов’язків спостерігачами у пунктах тестування. Адміністрація пунктів тестування, представлена зазвичай Уповноваженою особою та Відповідальним за пункт тестування, у випадках нестандартних ситуацій чи під час виявлення порушень, навіть незначних, дбають більше про відсутність зауважень з боку спостерігачів, аніж про попередження чи відсутність порушень з боку учасників та дотримання дисципліни з боку персоналу, зокрема – чергових. А тому, мережа стикається з ситуаціями, коли Відповідальна та Уповноважена особи намагаються відмовити громадського спостерігача від фіксації порушень у Протоколі про завершення процедури тестування (Дніпропетровська та Чернівецька області). Випадки заборони виходити з аудиторії та продовжувати спостереження на коридорі та інших рекреаційних зонах були зафіксовані у Волинській області.