«Звитяжці»: У Франківську видали цілу серію спогадів творців української історії


Франківське видавництво "Лілея НВ" випустило в світ серію книжок-спогадів політиків і командирів української армії від часів проголошення ЗУНРу до кінця Другої світової.

До серії «Звитяжці» увійшли спогади 20 людей, які творили історію Української держави ХХ століття.

Як розповів в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо очільник видавництва Василь Іваночко, ідею створення такої серії запропонував голова обласної ради Олександр Сич.

«Минулого року ми відзначали 100-річчя створення ЗУНРУ і голова облради запропонував науковцям зібратися разом і запропонувати варіанти, що можна видати з цієї нагоди.  До комісії увійшли різні люди: науковці, історики. Ми запропонували більш ніж 20 ідей, але оскільки грошей було небагато, вибрали тільки один проект – саме наш. Тож ми почали робити цю серію», - пояснює видавець.

Іваночко каже, що спочатку планували робити серію спогадів воєначальників-командирів армій, які проголошували ЗУНР, очолювали УГА і т.д. Втім, коли почали збирати матеріали з’ясувалося, що спогадів Дмитра Вітовського про часи ЗУНР немає.

«Тож ми подумали, що було б гарно почати з передумов виникнення ЗУНРу. Порадилися яких людей можна вибрати. Найбільше підійшли спогади Костя Левицького та Євгена Коновальця. Потім були спогади Михайла Омельяновича-Павленка, який першим очолив УГА після її створення і славного генерала Мирона Тарнавського, який перебрав керівництво УГА після нього. Опісля видали спогади морського офіцера Святослава Шрамченка про  українізацію російського імперського флоту та створення ВМС України. Було і багато інших цікавих спогадів, але це були не очільники армії, а звичайні офіцери чи солдати. Проте нам хотілося подавати історію в спогадах перших осіб», - пригадує Василь Іваночко.

Видавець зізнається - після перших п’яти книжок думав, що серія так і завершиться. Втім, не так сталося, як гадалося. Оскільки цього року відзначають 80 років Карпатської України та 90 років створення ОУН, серію вирішили продовжити. У продовженні автори опублікували спогади, які стосуються періоду Першої та Другої світових воєн. Загалом у серії вийшло 20 книжок.

«У продовженні розповідається про Січових стрільців, корпус Коновальця, два зимові походи. Потім, йдуть спогади, як наша армія програла війну полякам, УНР і ЗУНР взагалі пропала, а хлопці не змирилися і вирішили продовжити боротьбу. Про бої у Карпатські Україні і дружин українських націоналістів. Як з’явилася УВО, яка переросла в ОУН. Потім йдуть спогади як почалась війна і Ярослав Стецько проголосив відновлення Української держави, як УПА з’явилася на Волині. Згадали про саму структуру УПА, про дивізійників. І закінчили серію Шандруком, який створив з Дивізії «Галичина» Першу українську національну армію і в кінці війни врятував хлопців перевівши їх в Англію», - каже Іваночко.

Очільник видавництва запевняє, що в цих книжках вони подали найновішу історію української армії у мемуарах перших осіб. Зараз видавництво працює над серією «Героям слава» про партизанів.

Василь Іваночко каже, що продовжити «Звитяжців» могла б історія сучасної російсько-української війни, але потрібно її спочатку завершити.

Варто наголосити, що видавництво Лілея НВ презентує серію «Звитяжці» на цьогорічному книжковому форумі у Львові. Окрім цих книжок Василь Іваночко планує взяти з собою на форум ще десяток книжкових новинок, зокрема видання Івана Монолатія «Від Донецька до Перемишля» та інші.

Читайте нас в FacebookTelegram, та InstagramТільки найважливіші новини!

До теми: “Мишин на давній фотографії”: побачив світ фотолітопис села на Коломийщині

Легенди австрійського Станиславова. У Франківську презентували нову книгу Івана Бондарева

Видавництво – щоб пропагувати свої ідеї

Від А до Ж: У Франківську презентували першу енциклопедію ЗУНР