Зимовий смуток і як йому опиратися: поради дають психіатри


Холод та коротший світловий день мало кому поліпшують настрій.

Деякі ж люди узимку ще й потерпають від сонливості й браку енергії, пише УП Життя.

Це так звана "зимова депресія", "зимовий смуток" або сезонний афективний розлад (САР), пояснюють фахівці.

САР іноді помилково вважають "легшою" версією клінічної депресії, але насправді він – інша версія цієї ж недуги. Про це пише The Guardian.Окрім депресії, інші симптоми САР – людина багато спить, і її страшенно тягне на вуглеводи, через що в цей період вона набирає зайву вагу.

"Люди, котрі справді страждають на САР, такі ж хворі, як люди з великим депресивним розладом.

У них траплятимуться й не пов'язані зі зміною сезонів епізоди, але сезонний тригер є найпоширенішим", – каже психіатр із Університету Копенгагена Бренда МакМагон.

У деяких випадках симптоми розладу настільки сильні, що заважають людині нормально функціонувати.

Наприклад, у Великобританії це трапляється в близько 6% пацієнтів, а у країнах, розташованих на вищих широтах – Канаді, Данії, Швеції – кількість таких людей 2-8%.

Цікавий факт: щось на кшталт генетичного захисту від САР мають мешканці Ісландії.

М'якшою формою є субсиндромальний САР – без депресії.

Загалом же кожен третій житель північної півкулі якоюсь мірою потерпає від "зимового смутку".

За однією з теорій, усе це може бути пов’язане з еволюцією. Близько 80% людей, що страждають на САР – це молоді жінки.

Але ж тепер у нас 24-годинне суспільство, від нас очікують постійної активності, й це нонсенс."Десять тисяч років тому, під час льодовикового періоду біологічна тенденція уповільнюватися на час зими була корисною, особливо для жінок репродуктивного віку, бо вагітність поглинає багато енергії.

Проте чому невелика частка людей переживає його (САР) так сильно, що він повністю виводить їх із ладу – цього ми не знаємо", – зізнається професор психіатрії з Університету Торонто Роберт Левітан.

Узимку, коли світла меншає, рівень серотоніну в мозку може знижуватися, і в деяких чутливих людей від того підвищується вірогідність депресивних епізодів. Серотонін також може бути ключем до відгадки, чому жінки частіше страждають на САР.

"Існує близький зв'язок між естрадіолом, статевим жіночим гормоном, і транспортером серотоніну.

Маємо хорошу здогадку, що коливання рівня естрадіолу під час певних фаз, пубертату чи післяпологового періоду, може впливати на те, як виробляється серотонін", – говорить психіатр із Копенгагенського університету Бренда МакМагон.

 

Що стосується допомоги людям зі спектром САР, то дієвими ліками є світло.

Зокрема, існує терапія яскравим світлом, котре стимулює нейротрансмітери мозку.

"Але дуже важливо, щоби люди з САР починали свій день рано та уникали пересипання, що може бути дуже депресогенним", – наголошує Левітан.

Із його слів, проста зміна режиму знатна полегшити симптоми зимового смутку в 80% випадків, особливо тоді, коли людина скаржиться на те, що дуже багато спить, і їй постійно кортить вуглеводів.

Та у важких випадках не обійтися без антидепресантів.

Зі слів МакМагон, пацієнтам із САР часто призначають триптофан – амінокислоту, котра перетворюється в нашому організмі на серотонін.