"Чорнобильдорф" франківського композитора увійшов у ТОП-6 світових опер


Археологічна опера "Чорнобильдорф" франківського композитора Романа Григоріва та його колеги Іллі Разумейка перемогла на цьогорічному конкурсі Music Theater Now.

Вона стала однією з 6 найкращих опер та музично-театральних перформансів, повідомляють на сайті конкурсу, повідомляє Бліц-Інфо з посиланням на УП

"Чорнобильдорф" дає вам приголомшливе та дивовижне, архаїчне та водночас сучасне художнє бачення того, яким може бути життя після апокаліпсису. 

Це справжнє видовище, яке поєднує в собі безліч ритуалів, візуальних зображень, рухів і звуків, які здаються знайомими, і водночас такими, які ви ніколи не переживали. 

Гравітаційна сила постановки затягує глядача у свій світ і водночас запрошує до індивідуальних рефлексій про стан нашого суспільства", – відзначило журі Music Theater Now.

"Чорнобильдорф" створили у 2020 році в лабораторії сучасної опери Opera aperta, а восени минулого року відбулася прем’єра постановки у Мистецькому Арсеналі. 

Археологічна опера розповідає про нащадків людства, що вижили після численних катастроф та опинилися у світі після смерті капіталізму, опери та філософії.  

"Мандруючи поміж руїнами атомних станцій, закинутих церков, театрів та галерей, вони намагаються відтворити втрачену цивілізацію за допомогою археологічних перформансів-ритуалів. 

Символи та знаки, вчергове прочитані неправильно, поступово розчиняються в білому шумі природи", – так про сюжет картини розповідають її творці.

 Фото: Anastasia Mantach, chornobyldorf

Роман Григорів та Ілля Разумейко були композиторами, режисерами і драматургами опери, а Христина Слободянюк ставила хореографію.

Серед артистів були Марічка Штирбулова, Ігор Завгородній, Євген Баль, Марія Потапенко, Сусанна Карпенко, Олексій Заєць та багато інших.

Також до створення проєкту долучився український поет Юрій Іздрик та австрійська актриса Анн Беннент.

Нагадаємо, Music Theatre Now – це конкурс, заснований Міжнародним Інститутом театру та Роттердамським оперним фестивалем, за підтримки провідних оперних фестивалів світу.

Раз на три роки журі конкурсу оцінює понад 500 новостворених вистав з більш ніж 50 країн світу. 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!