Франківців запрошують на виставку “Портрет мами”


Громадська організація “Молода Просвіта Прикарпаття” запрошує на виставку “Портрет мами”.

Цього тижня відбулося її відкриття в Івано-Франківському центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП). Відвідувачі побачать 9 портретних фото жінок з описаними історіями про їхній досвід материнства. Це і мама, котра виховує дитину з інвалідністю, і багатодітна, і та, що має прийомних дітей, і котра втратила дитину, і яка не планувала народжувати, і мама, що не полишає свого кар’єрного розвитку та інші.

“Є ситуації, пов’язані з материнством, які не прийнято широко обговорювати. Тому жінки часто залишаються сам на сам зі своїми проблемами, не отримують належного розуміння від оточуючих. Через історії окремих матерів ми прагнемо почати публічне обговорення іноді складних і табуйованих тем. Бо тільки так зможемо разом долати існуючі суспільні бар’єри”, - розповідає керівниця проєкту Тетяна Пігурська.

Однією з учасниць є Алла Василишин. Через важку хворобу лікарі не очікували, що вона проживе навіть до двадцяти років, а про народження дитини взагалі не йшлося. Сьогодні жінці 38 і у неї двоє чудових діток: “Мої подруги, які також пересуваються на візку, мають великий страх народжувати. Бояться не виносити дитину, зупиняє й недоступність багатьох будівель, зокрема, лікарень. Я вирішила поділитися своєю історію, аби допомогти іншим жінкам подолати такий страх і почати робити кроки до материнства. Труднощі, звичайно, є, але вони ніщо, коли усміхається твоя дитина, коли береш її на руки, пригортаєш. Це найвище щастя”.

На світлинах фотографа Юрія Валька можна буде побачити відому письменницю Ольгу Деркачову, маму соліста гурту “Кораллі” Світлану Адамчак, депутатку та голову групи “Рівні можливості” в обласній раді Євгенію Бардяк, колишню журналістку-розслідувачку Оксану Пілянську та інших.

Відвідати виставку франківців та гостей міста кличуть до 16 грудня у робочі години ЦНАПу. Далі її планують презентувати в інших громадах області.

Організатори продовжують збирати історії матерів, а також і татів. Тому ті, хто готовий поділитися своїм непересічним досвідом, можуть написати повідомлення на сторінку громадської організації “Молода Просвіта Прикарпаття” у соціальних мережах чи на електронну пошту molodaprosvita.if.projects@gmail.com

Проєкт “Портрет мами” реалізовує громадська організація “Молода Просвіта Прикарпаття” при підтримці Департаменту молодіжної політики і спорту Івано-Франківської міської ради та Департаменту адміністративних послуг (ЦНАП м. Івано-Франківська) Івано-Франківської міської ради.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!