Композитор з Івано-Франківська написав оперу про феномен мови


Композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко презентують OPERA LINGUA. Прем'єра відбудеться 30 і 31 жовтня в залі Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського. Двогодинна опера розповість про феномен мови, символів і тексту засобами метафоричного музичного театру.

Лібрето опери вільно фрагментує традиційні латинські, юдейські та німецькі тексти, уривки з модерної літератури (Борхес, Гессе, Гейзінга), музичні та візуальні символи Нового Часу. Музика opera lingua - це метатекст, що об'єднує в динамічну звукову інсталяцію середньовічні хорали, народний спів, інструментальний театр із  відео-аватаром Марії Каллас, шаманськими речитативами та партитурами епохи Fluxus, пише газета "День".

“Opera Lingua в семи книгах - подорож крізь нескінченну “Вавилонську бібліотеку” Хорхе Луїса Борхеса. Сповільнюючи час та деконструюючи історію, ритуал опери опиняється у просторі між реальністю та її текстуальною копією. Нам пощастило створювати цю оперу в абсолютно неповторній архітектурній локації - бібліотеці Вернадського: а основою лібрето для опери стали 15 мільйонів книг однієї з найбільших книгозбірень Східної Європи”,- ділиться автори.

Опера складається з семи книг:

Bibliophilia / Як складати бібліотеку

Homo ludens / Або стислий путівник по книзі Йогана Гейзінги

Motherland songbook / Як співати пісні рідної землі

Good Girl Gone Bad / Як читати “Fluxus Performance Workbook”

bel canto futuro / Дихання, та прекрасний спів майбутнього

Wind from Podil / Історія мистецтва як помста “просто історії”

The seven Angels / Як читати передостанню книжку

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!