Почесному громадянину Франківська Францу Борису встановлять анотаційну дошку


В Івано-Франківську встановлять анотаційну дошку сотнику Армії УНР, Почесному громадянину міста Івано-Франківська Францу Борису.

Відповідне рішення прийняли 26 лютого на засіданні виконавчого комітету, пише Бліц-Інфо.

Дошку пам'яті почесному громадянину міста встановлять на фасаді будинку за адресою вул. Степана Бандери, 62/2.

Довідка: Франц Якович Борис народився у Станіславові. У складі австро-угорської армії брав участь у Першій світовій війні, потрапив до російського полону.

У січні 1918 р. вступив до Галицько-Буковинського куреня Січових стрільців (СС), а з 1 березня – командир кінної розвідки 4-го (1-го) полку Січових стрільців. 30 квітня того ж року після розформування полку німцями залишився у Києві.

Наприкінці вересня 1918-го, отримавши дозвіл гетьмана Павла Скоропадського на формування Окремого пішого загону Січових Стрільців у Білій Церкві, повернувся до загону, сформував та очолив кінну розвідку, а з середини грудня став командиром кінного дивізіону Січових стрільців 1-ї Січової дивізії військ Директорії. У середині липня 1919-го дивізіон розгорнуто у кінний полк СС Дієвої армії Української Народної Республіки. Відіграв важливу роль у перемозі у бою під залізничною станцією Мотовилівка.

У жовтні 1919-го захворів на тиф та здав посаду командира полку своєму помічникові – сотникові Сергієві Байлу. З другої половини 1920-го-до жовтня того ж року – в. о. командира 5-го кінного полку 4-ї Київської дивізії Армії УНР, згодом – старшина для доручень штабу 6-ї Січової стрілецької дивізії Армії УНР. Брав участь в обороні м. Замостя (Польша) під командуванням генерала-хорунжого М. Безручка. Інтернований у м. Олександрів у Польщі.

Із 1921-го проживав у Волосові Надвірнянського району, де організував осередок товариства «Луг». Брав активну участь у побудові Народного дому, який став до ладу у 1935 р.

Загинув 1 лютого 1943 р. у с. Потуржин Грубешівського повіту під час польсько-українських сутичок. Нагороджений Срібною медаллю хоробрості ІІ класу та військовим хрестом Карла.

У 2015 р. Францу Борису присвоєно звання «Почесний громадянин міста Івано-Франківська» – найвища міська відзнака.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!