ФСБ змушували перевізника з Прикарпаття визнати російську агресію "громадянською війною"


Контррозвідка СБУ викрила спробу спецслужб РФ залучити українців до інформаційно-підривних акцій на шкоду Україні.

Оперативники встановили, що мешканець Івано-Франківщини, який здійснював пасажирські перевезення трудових мігрантів до Російської Федерації, був затриманий співробітниками Прикордонної служби ФСБ РФ на підставі штучно створеної конфліктної ситуації. У пункті пропуску «Троєбортне», що на кордоні з Брянською областю РФ, співробітники російської спецслужби провели водія автобуса до окремого кабінету та намагалися змусити під відеозапис озвучити російські наративи інформаційної війни.

Зокрема, представники російської спецслужби схиляли чоловіка до заперечення військової агресії РФ проти України та анексії територій, а також визнання бойових дій на Донбасі «громадянською війною» на території нашої держави. Такого роду бесіди співробітники ФСБ проводили й з іншими громадянами України, які перетинали кордон разом із водієм. Контррозвідка СБУ отримала від чоловіка детальні свідчення та з’ясувала, що він не вчинив і не збирався вчиняти дій на шкоду Україні, а від надання потрібних російським спецслужбам тверджень відмовився.

Відеозаписи розмов з українськими громадянами, отримані під загрозою не допуску їх на роботу до РФ, надалі могли бути використані російською стороною як елемент тиску й шантажу для схиляння цих громадян до конфіденційної співпраці з ворожими спецслужбами на шкоду Україні. Крім того, подібні записи вже неодноразово використовувалися підконтрольними.

Кремлю засобами масової інформації у ході «гібридної війни» в контексті заперечення збройної агресії РФ для формування суспільної думки про наявність виключно «внутрішнього конфлікту в Україні».

Служба безпеки України нагадує громадянам про кримінальну відповідальність за діяння, умисно вчинені на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України та закликає, наскільки це можливо, утримуватися від візитів на територію країни-агресора.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!