Івано-франківський водозабір - повен сміття. Водоекотехпром спростовує


На франківському водозаборі в селі Скобичівка на Бистриці Солотвинській - засмічена територія і немає рибозахисту.

Про це кореспондентам Суспільного Карпати повідомив начальник управління Державного агентства рибного господарства в Івано-Франківській області Любомир Стрембіцький.

На Прикарпатті у водозаборі брудно та відсутній рибозахист, - начальник рибгосподарстваЛюбомир Стрембіцький

За його словами, через пандемію COVID-19 управління скасувало усі позапланові перевірки. Перевірити об'єкт вони зможуть тільки після офіційного звернення рибалок, фізичних осіб чи громадян.

"Я думаю, що позапланову перевірку нам потрібно провести. В цю річку ми вселили більше 20 тисяч рибин форелі струмкової, тому міграція риби тут точно неможлива. Всі норми не виконуються. Зараз відсутні будь-які споруди, які дозволяють міграцію риби. І у мене є питання до того, чи взагалі там вода тече," - каже Стрембіцький.

На Прикарпатті у водозаборі брудно та відсутній рибозахист, - начальник рибгосподарстваЛюбомир Стрембіцький

Незважаючи на те, що об'єкт закритий, територія з одного боку таки відкрита, зазначає Любомир Стрембіцький.

"З приписом через прокуратуру, яка стоїть на захисті державних інтересів і прав, ми змусимо ці підприємства привести своє обладнання до сертифікованого рівня", - додав начальник управління Державного агенства рибного господарства у Івано-Франківській.

Івано-франківський водозабір - повен сміття. Водоекотехпром спростовуєЛюбомир Стрембіцький

Натомість, речник КП "Івано-Франківськводоекотехпрому” Володимир Шпег інформацію про сміття спростовує. Каже, повінь могла нагнати сміття, але працівники все прибрали. Для підтвердження надсилає фото водозабору, датовані 27 лютого 2020 року. Каже, нових світлин немає.

"Коли останній раз була повінь, ось ця - 30 днів, річка змінила русло, повністю відійшла від водозабору і місто залишилося без постачання води із села Скобичівка. Навіть, якщо там є греблі, - риба має місце для заглиблення. Ми сміття точно туди не накидали, бо нам не вигідно. Це все попадає на фільтри", - розповідає Володимир Шпег.

Фото водозабору від 27 лютого 2020 рокуВолодимир Шпег. Фото водозабору від 27 лютого 2020 року
 
Фото водозабору від 27 лютого 2020 рокуВолодимир Шпег. Фото водозабору від 27 лютого 2020 року

За словами заступника голови Старобогородчанської ОТГ Юрія Іванишина, ніхто зі скаргами щодо засмічення не звертався.

"У мене немає такої інформації, чи там засмічено, чи ні. Там є водозабір КП "Івано-Франківськводоекотехпром", і це прибережна смуга, яка є в користуванні управління водного господарства. Вони мали б за це відповідати, а не сілька рада", - каже Юрій Іванишин.

Староста села Скобичівка Ірини Трінчук теж підтверджує, що інформація про забрудення неправдива.

"Риба не проходить через низький рівень води. Вони постійно після паводку прибирають. На даний час цього сміття немає. У будь-який час можна прийти і подивитися", - розповідає староста села Скобичівка.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!