Карантинні реалії Прикарпаття. На самоізоляції – учні 131-го класу


З початку навчального року у прикарпатських школах на COVID-19 захворіло 34 учні та 77 вчителів, на самоізоляцію пішов 131 клас – 2 697 школярів, а також 366 працівників, а в дистанційному режимі роботи працював 181 заклад освіти.

Такі дані департаменту освіти науки і молодіжної політики Івано-Франківської ОДА на 21 вересня. пише газета Галичина.

Зокрема, за попередню добу на коронавірусну інфекцію захворіло 3 учнів, 15 педагогів, на самоізоляцію відправили 31 клас, 772 учні, 105 працівників, а також один заклад освіти Надвірнянського району перейшов на дистанційний формат навчання. Як свідчить статистика, з кожним днем роботи закладів освіти кількість учнів, вчителів, класів, шкіл, які переходять на віддалене навчання у зв’язку з хворобою, збільшується.

Зокрема, на самоізоляцію відправили класи шкіл Печиніжинської, Брошнів-Осадської, Верхнянської, Матеївецької, Нижньовербізької, Заболотівської, Витвицької, Олешанської, Делятинської, Тлумацької ОТГ, Надвірнянського, Снятинського, Коломийського, Галицького, Богородчанського, Верховинського, Рогатинського, Городенківського районів.

Директор департаменту освіти, науки і молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович наголошує, що значно частіше клас чи школа йде на самоізоляцію через хворобу вчителя, ніж учнів, адже дорослі більше контактують з соціумом, ніж діти. І додає, що велику роль у налагодженні процесів направлення учнів, вчителів, класів та шкіл на самоізоляцію відіграло те, що тепер лабораторні центри роблять ПЛР-тести впродовж доби. «Клас чи школа можуть піти на самоізоляцію лише тоді, коли є лабораторно підтверджений діагноз – чим швидше роблять аналіз, тим оперативніше можна реагувати на ту чи іншу ситуацію», – наголошує він.

Щодо труднощів, котрі виникають у процесі вимушеної самоізоляції учасників навчального процесу, то Віктор Кімакович зауважує, що на вчителів, які мають очні уроки і повинні вести дистанційне навчання в класі на самоізоляції, лягає додаткове навантаження. Крім того, дирекція закладу має організувати у школі паралельно звичайний і дистанційний навчальний процес. А це доволі непросто. Також складнощі полягають у тому, що коли вчителі йдуть на самоізоляцію, а школа – ні, то додаткове навантаження лягає на директорів закладів освіти, адже вони мають знайти йому заміну в стислі терміни.

Пандемія COVID-19 повністю змінила звичне русло роботи освітньої галузі. За словами В. Кімаковича, зокрема зміни торкнулися проведення учнівських олімпіад, масових заходів, відзначень, державних підсумкових атестацій, роботи позашкільних закладів освіти, а також термінів проведення зовнішнього незалежного оцінювання, вступної кампанії, зарахування учнів до закладів професійно-технічної освіти, коледжів тощо. «Увесь світ живе в таких умовах, нам потрібно гнучко пристосовуватися до нових реалій, змінювати модель навчання», – підкреслив пан Віктор.

Оскільки педагог – професія творча, до вирішення непростих ситуацій у зв’язку з пандемією освітяни й підходять нестандартно. «Ми всі робимо це вперше, якщо є якісь недоліки, виправлятимемо їх у процесі. Звичайно, не все вдається, є тенденції, які складно передбачити. Буває, що у школі один вчитель захворів, а буває, що одразу п’ять – це зовсім різні виклики», – наголосив чільник профільного підрозділу ОДА.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!