Соціальний діалог і партнерство - нові пріоритети Прикарпатської міліції?


У Косові відбулася виїзна нарада обласного комітету Професійної спілки атестованих працівників органів внутрішніх справ. У її роботі взяли участь керівники первинних осередків міліцейської профспілки.

У порядку денному наради було близько десятка питань. Основне з них – підбиття підсумків роботи обласного комітету за п’ять місяців цього року, розвиток соціального діалогу в рамках виконання Галузевої угоди на 2012-2014 роки, Колективного договору на 2013-2015 роки, завдання та стратегічні напрямки профспілки в 2013 році, повідомляє "Pravda.if.ua".

Голова обкому профспілки полковник міліції у відставці Володимир Бойдуник подякував керівництву УМВС за підтримку профспілкового руху в органах внутрішніх справ краю. Він проінформував присутніх учасників наради про те, що з метою забезпечення конституційних прав і гарантій працівників органів внутрішніх справ 14 вересня минулого року між МВС України та Професійною спілкою державних установ України підписана Галузева угода на 2012-2014 роки. Її положеннями передбачена побудова між підписантами взаємовідносин на принципах соціального партнерства, взаємоповаги та рівноправності, дотримання прийнятих зобов’язань і домовленостей у різних формах соціального діалогу та конструктивної співпраці з питань формування та реалізації державної соціальної політики, регулювання трудових, соціальних та економічних відносин.

Міністром внутрішніх справ України Віталієм Захарченком для належної реалізації положень Галузевої угоди видано доручення від 3 січня 2013 року, яким, зокрема, зобов’язано включити голів обласних комітетів профспілки до складу колегій та консультативно-дорадчих органів УМВС. 21 лютого цього року підписано колективний договір між УМВС України в Івано-Франківській області та обласною профспілкою. Від УМВС договір підписав його керівник генерал-майор міліції Олег Сало, від профспілки – Володимир Бойдуник.

2013-й оголошено роком моніторингу прав працівників органів внутрішніх справ, який здійснюватимуть керівники обласних профспілкових організацій. Стан соціального діалогу та партнерства з профспілкою ОВС планується заслухати на колегії Міністерства внутрішніх справ.

Зокрема, йдеться про умови праці, проходження служби та час відпочинку. Приміром, черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються керівником ОВС в установленому порядку на початку кожного року за погодженням із профспілковою організацією. На підставі п.57 Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом працівникам міліції можуть надаватися короткострокові відпустки строком до десяти діб. Проекти наказів керівників ОВС щодо встановлення працівникам щомісячних премій (або їх позбавлення) обов’язково мають погоджуватися з профспілковими організаціями. Відповідно до Галузевої угоди, підрозділи медичного забезпечення та кадрового забезпечення спільно з профспілковою організацією повинні проводити засідання з питань, пов’язаних з організацією оздоровлення та реабілітації працівників у медично-реабілітаційних центрах МВС України.

Начальник управління кадрового забезпечення УМВС в області полковник міліції Роман Савчук за дорученням керівника прикарпатської міліції Олега Сала привітав учасників наради та запевнив у тому, що Колективний договір між УМВС та обкомом профспілки буде виконуватися в повному обсязі. Є добра співпраця, яка допомагає вирішити немало питань, особливо тих, що стосуються покращення матеріально-технічного забезпечення, соціального захисту працівників міліції. Водночас Роман Михайлович зауважив, що профспілкові організації могли би більше робити в напрямі виховання особового складу: «Оскільки до профспілкових організацій у більшості підрозділів входять майже всі працівники, то нам важлива думка цих колективів, особливо, коли йдеться про тих, хто потребує посиленої уваги».

На сьогодні на обліку 32 первинних організацій перебувають понад 2330 членів профспілки, на часі – створення ще одного осередку. З початку року на рахунок обласної організації надійшло 286594 гривні профспілкових внесків. Крім того, профспілкова копилка поповнилася 79 тисяч гривень благодійних коштів. Надано матеріальної допомоги 74 членам профспілки на суму 62600 гривень, благодійної допомоги на 5900 гривень.

З початку року на культурно-масові заходи виділено 5300 гривень, значні кошти спрямовувалися на проведення спортивних заходів, святкування Міжнародного жіночого дня, придбання канцелярських товарів, дитячих подарунків, технічних засобів, здійснення ремонтних робіт, надання юридичної допомоги членам профспілки тощо.

Під час наради обговорено питання організації літнього відпочинку дітей членів профспілки. Цього року планується оздоровити 60 дітей у медично-реабілітаційному центрі «Кремінці» та стільки ж – у дитячому оздоровчому закладі «Салют» в Одесі. В «Кремінцях» буде два заїзди: з 15 червня по 4 липня та з 2 по 27серпня. За попередніми даними, вартість путівки становитиме 400 гривень, хоча можливо вона буде дорожча. А от в одеському «Салюті» відпочинок дитини обійдеться в 1400 гривень. Заїзди триватимуть з 15 червня по 2 липня, з 4 по 21 липня, з 23 липня по 9 серпня та з 11 по 28 серпня. Значну частину витрат на оплату путівок візьме на себе міліцейська профспілка.