Бюджет Прикарпаття у 2020 році зменшився у 2,7 разів


Загальний обсяг бюджету Прикарпаття на 2020 рік передбачає 2 мільярди 589,6 мільйона гривень.

Про це йшлося під час засідання комісії облради з питань євроінтеграції. За словами заступниці директора департаменту фінансів Галини Качур, бюджет 2020 менший за цьогорічний у 2,7 разів. Фінансистка каже, що це пов'язано з тим, що на рівень міністерства соцполітики забрали виплати допомоги сім'ям з дітьми і субсидії. 

"Власні доходи складатимуть 1 мільярд 8 мільйонів і ще 181,5 мільйонів спецфонд. Базова дотація 236,9 мільйонів, що 74.9 мільйонів більше, ніж цього року. Додаткова дотація зменшена вдвічі, оскільки передані повноваження щодо медичних закладів вторинного і третинного рівня. Тож Уряд вирішив зменшити передані повноваження на освіту і охорону здоров'я і на 320 млн. Освітня субвенція складе 219,9 мільйонів, а медична субвенція передбачена тільки на І квартал", - каже Галина Качур. 

Окрім того, передбачена нова субвенція - 63 мільйони на розвиток системи екстренної медичної допомоги, але треба буде шукати кошти на співфінансування.

"100 мільйонів нам додали на будівництво сучасного біатлонного комплексу і на 50% збільшили субвенцію на дороги і вона складе 523,2 млн. Буде передбачена субвенція на соціально-економічний розвиток та інфраструктурна субвенція. Що ж стосується видатків, то було враховано ріст мінімальної заробітної плати з 1 січня 4723 гривень. В спецфонді ми заклали цьогоріч трохи менший екологічний податок, оскільки прогнозоване зниження обсягів викидів забруднюючих речовин на Калуській ТЕЦ. Прожитковй мінімум на одну особу з 1 січня - 2027 грн., з 1 липня - 2118 грн і з 1 грудня 2189 грн. Також ми заклали 5 мільйонів у резервний фонд", - пояснила фінансистка. 

В департаменті кажуть, що не бачать в обласному бюджеті загроз чи проблем. Втім наголошують, що бюджетні установи повинні зрозуміти, що в державі йдуть реформи освіти, медицини і не може утримуватися установа на рівні кінця 19 століття.