Франківськ починає об'єднуватись з навколишніми селами


У п’ятницю, 16 серпня в Івано-Франківську розпочалась 28 сесія міської ради. На порядку денному понад 40 питань. У залі присутні 34 депутати.

Серед іншого, міськрада проголосувала за питання «Про надання згоди на добровільне приєднання територіальних громад до Івано-Франківської міської територіальної громади». Мова йде про села Черніїв та Підлуж’я, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Під час розгляду питання до депутатів звернувся голова ГО “Обласна спілка учасників АТО" Андрій Долик.

«Місто бере перед собою соціальне зобов’язання. Однак наразі бійці АТО з приміських сіл не мають таких пільг, як атовці з міста. Згідно угоди, вони матимуть тільки безкоштовний проїзд», - зауважив атовець.

Водночас міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків запевнив, що наразі це тільки один з перших кроків до об’єднання, однак, вже з 1 січня хлопці з Чернієва та Підлуж’я матимуть такі пільги, як бійці з Франківська.

«Для Івано-Франківська це історичне рішення, адже після нього ми починаємо процедуру об’єднання. Зараз місто з різних сторін затиснуте об’єднаними громадами та селами, воно не має куди розвиватись. Після об’єднання ми зможемо отримати доступ до земель, які перебувають за межами міста та сіл, отримати інфраструктурну субвенцію та інші види державної підтримки, а також ресурси для покращення інвестиційної привабливості», - зауважив міський голова.

Марцінків наголосив, що процес об’єднання місто повинне завершити до жовтня, аби вже з початку нового року жити у об’єднаній громаді.

Керівник Асоціації міст України Юрій Стефанчук зазначив, що після об’єднання громада матиме дуже багато переваг. Зокрема, окрім земель, які перебувають за межами міста, ОТГ матиме змогу залишати на місцях певну кількість податків, які зараз йдуть до держбюджету.

Сільський голова Чернієва Богдан Грейда також додав, що від об’єднання виграють всі.

«Тут виграє громада, люди та населені пункти. Нещодано ми спільно запустили новий автобусний маршрут до села, а незабаром ми відкриємо свій садок – це у свою чергу дасть можливість «забрати» з міста значну кількість черніївських дітей», - розповів Грейда.

У підсумку «За» проголосували 30 депутатів із 42.

«Сьогодні міська рада Івано-Франківська прийняла перше історичне рішення і запустила процедуру створення об’єднаної територіальної громади навколо обласного центру. Попередньо громадські обговорення щодо приєднання до міста Івано-Франківська відбулись в обох селах і їх громади підтримали входження до міської ОТГ. Це рішення відкриває можливість до створення спільної робочої групи і подальших дій», - зазначив директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», Руслан Панасюк.