Франківський медик розповів чи загрожує нам коронавірус і як від нього уберегтися


Загрози смертельного коронавірусу, що проник за межі Китаю: що робити щоб не захворіти та які у нас перспективи?

Своїми думками і порадами поділився завідувач Кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб ІФНМУ, знаний в країні пульмонолог професор Микола Островський.

«Отримавши за останні 24 години близько півсотні дзвінків з різних куточків нашої країни, витративши багато часу на те, щоб розказати родичам, кумам і людям, які вірять мені як лікарю, як себе поводити і що робити щоб не захворіти - зрозумів, що це тільки початок і краще це раз написати»,- каже Микола Островський.

Професор константував факт: «Так, дійсно, людство стикнулось із новим типом коронавірусу 2019-nCoV, дійсно ВООЗ введено попередження - Рівень 3 (уникати поїздок) і дійсно станом на 25.01.2020 року зафіксовано 1396 випадків у Китаї ( з них 41 смертельний) та 48 випадків по світу.

Хто хворіє частіше?

Це молодь, особи, що мають пригнічений імунітет, люди похилого віку, особи із супутньою патологією (діабет, цироз печінки, гепатити, хвороба Паркінсона, хронічні хвороби органів дихання, туберкульоз, гіпертонія, особи з надмірною вагою). Причому серед 41 летального випадку домінують старші за віком люди: наймолодшому померлому було 48 років, а найстаршому - 83 роки (станом на 24.01.2020).

Чи пошириться новий коронавірус по світу?

Так. На думку проф. Островського вже давно минули часи, коли від викликів такого рівня можна було відгородитися Берлінським муром чи Великою Китайською стіною, чи просто відсидітись у замку. І поява вірусу, і його поширення - це плата людства за цивілізацію і глобалізацію. Нам давно пора зрозуміти - ми єдині не тільки в межах своєї держави, а і в межах планети, людина стерла кордони між сходом і заходом, між півднем і північчю. А тим хто ще думає інакше - сьогоднішній коронавірус 2019-nCoV - вже дає урок.

Які перспективи і що робити?

В першу чергу не панікувати. Я глибоко переконаний, що людство поборе і цей виклик. Інше питання - якою ціною. Проте 38 випадків успішного видужання після тяжкої пневмонії спричиненої 2019-nCoV - вселяють надію! Це великий крок в позитивному досвіді лікування. У січні 2020 року китайські вчені розшифрували геном віруса. Людство вміє бути єдиним і ця інформація одразу була відкрита для усіх вчених з метою синтезу специфічної вакцини. Залишилось чекати 2 тижні часу і, за прогнозами світових лідерів в галузі вірусології, ми отримаємо дієвий захист.

Чи ми вміємо лікувати таких хворих у яких коронавірус спричинив запалення легень?
Боротьба буде іти за кожного! Схожі виклики і наша клініка, і медицина Прикарпаття пережили у сезон 2009/2010 років. Проте вірус поки не зафіксований на території України, не кожен буде мати тяжкі ускладнення - тому без паніки. Але нам потрібна вкрай Ваша допомога - щоб Ви зробили все для того, щоб не захворіти, і ми щиро ділимося з Вами наступною інформацією:

Симптоми захворювання:
-нежить;
-кашель;
-затруднене дихання;
-біль у горлі;
-головний біль, запаморочення;
-лихоманка ( тривалість до кількох діб).

Шляхи поширення та зараження:
- поширюється респіраторним шляхом;
- поширюється від тварин до людей;
- поширюється між людьми.

Профілактика:
- мити руки з милом більше 20 секунд або користуватись антисептиком для рук;
- не торкатись очей, носа або рота немитими руками, особливо після контакту, рукостискань з особами з ознаками хвороби (ГРВІ);
- уникати тісного контакту з хворими людьми з симптомами ГРВІ;
- носити респіраторні маски;
- прикривати рот і ніс серветками під час кашлю чи чхання;
- вологе прибирання робочих місць, житла, провітрювання приміщень;
- уникати тісного контакту з тваринами на фермах або дикій природі;
- максимально скоротіть контакт з людьми при проведенні масових заходів;
- добре проварюйте м’ясо-молочні продукти та яйця, уникати споживання не типових для вашого регіону фруктів, овочів та інших продуктів;
-прогулянки на свіжому повітрі та заняття спортом;
-уникати переохолодження.

Культура харчування:
- споживання сирого м‘яса та страв, що приготовані з сирої крові піддають Вас ризику інфікування;
- після контакту з сирим м‘ясом ретельно мийте руки водою з милом;
- категорично використовуйте різні дошки та ножі для різання сирого м‘яса і готових продуктів;
- готуйте яйця цілком, до кінця;
- навіть у регіонах, які переживають спалах коронавірусу, правильно приготовлені страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати.

Історична довідка: в грудні 2019 році в Китаї заговорили про випадки превмонії невідомої етіології. Більшість людей, що захворіли відвідували ринок екзотичних продуктів та морепродуктів в місті Ухань, Китайська провінція Хубей ( на сьогоднішній день сам ринок закритий та огороджений, а в місті активно проходять заходи по знезараженню). Враховуючи численну кількість прямих авіарейсів з Уханя до великих міст Європи та світу в цілому, то кількість заражених стрімко зростає. Голова урядової експертної групи Китаю Чжун Наньшань заявив про підтвердження фактів передачі нового коронавірусу від людини до людини. Специфічне лікування на даний момент відсутнє. Пізніше стало відомо, що коронавірус який провокує виникнення пневмонії важкого перебігу виявили вже в Тайланді, США, Японії, Південній Кореї, Білорусії, Франції. На сьогоднішній день підтверджено 1396 випадків у Китаї ( з них 41 смертельні) та 48 випадків по світу. Та станом на 25 січня 2020 року зафіксовано 38 випадків успішного видужання від даного вірусу.

Коронавірус (CoV) - це велика родина вірусів, які на січень 2020 року налічують 39 видів, розділених на 3 групи та викликають хвороби починаючи від звичайної застуди до більш важких захворювань. Коронавіруси є зоонотичними, тобто передаються і між тваринами і людьми. Новий коронавірус відомий як 2019-nCoV-це новий штам, який раніше не був ідентифікований у людини. Вперше виявлений в 2019 році при застосуванні специфічного діагностичного ПЛР-тесту у пробі пацієнта з пневмонією. Він налічує 5 геномів, містить в собі близько 30000 нуклеотидів, та з точки зору послідовності генів схожий до вірусу SARS-CoV (епідемія 2002р.). 22 січня 2020 року медичний журнал Journal of Medical Virology опублікував дослідження китайський вчених, в якому побудова філогенетичного дерева коронавірусів показує, що нові віруси з‘явився орієнтовно два роки тому від одного спільного попередника, шляхом гомологічної рекомбінації між коронавірусом летючої миші і, можливо, коронавірусом китайських змій південнокитайського багатополосого крайта та китайської кобри ( обидва види змій продавалися на ринку в Ухані - екзотична їжа). Проте, на думку Пауло Едуардо Брандао, вірусолога з університету Сан-Паулу, ця думка не є достатньо підтверджена, оскільки нема достовірних фактів про наявність коронавірусів у змій (до сьогоднішнього дня існують тільки докази перенесення вірусу птахами та ссавцями). Тому існує ще одна теорія, що джерелом вірусу 2019-nCoV є летючі миші, оскільки їх геном на 96% ідентичний з геномом вірусу.
Напружені цілодобові дослідження вчених цілого світу тривають і зараз, нові дані вселяють оптимізм в перемогу людської цивілізації у цьому двобої!!!