Іванофранківців чекають нові тарифи на тепло


24 грудня в актовому залі ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» відбулися відкриті громадські слухання обговорення Проектів Постанов НКРЕКП «Про встановлення тарифів на теплову енергію її виробництво, транспортування та постачання за категоріями споживачів для ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Завідувач сектором НКРЕКП в Івано-Франківській області Володимир Серединський зазначив, що на відкритому засіданні НКРЕКП, яке проводилося 13 грудня 2019 р., було схвалено Проекти Постанов НКРЕКП «Про встановлення тарифів на теплову енергію її виробництво, транспортування та постачання за категоріями споживачів для ДМП «ІФТКЕ».

Попереднє слухання відбулося 08 жовтня 2019 р. за участі заступника міського голови Руслана Гайди. На ньому було обговорено питання щодо необхідності перегляду тарифів на теплову енергію. За результатами було оформлено Протокол, сформовано пакет документів, які були погоджені міською владою і цей пакет документів був поданий на розгляд НКРЕКП.

Профільним Департаментом НКРЕКП були опрацьовані надані документи і прийнято Проект Постанову «Про встановлення тарифів на теплову енергію її виробництво, транспортування та постачання за категоріями споживачів для ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

У Проекті Постанови зазначається, що Національна Комісія Постановляє:
встановити ДМП «ІФТКЕ» тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання на рівні:

  • для потреб населення одноставковий тариф на теплову енергію на рівні 1419,95 грн/Гкал (без ПДВ);
  • для потреб бюджетних установ одноставковий тариф на теплову енергію на рівні 1443,02 грн/Гкал (без ПДВ);
  • для потреб інших споживачів, крім населення, одноставковий тариф на теплову енергію на рівні 1377,56 грн/Гкал (без ПДВ).

Також встановлюються тарифи на транспортування теплової енергії ТОВ «СТЕК» тепловими мережами ДМП «ІФТКЕ» на рівні:

  • для потреб населення 254,23 грн/Гкал (без ПДВ);
  • для потреб бюджетних установ 255,76 грн/Гкал (без ПДВ);
  • для потреб інших споживачів 256,51 грн/Гкал (без ПДВ),

Також зазначається, що попередні Постанови, якими були затвердженні тарифи для ДМП «ІФТКЕ» скасовуються.

Ця Постанова набере чинності з дня опублікування в газеті «Урядовий Кур’єр».

У своєму виступі виконуючий обов’язки директора ДМП «ІФТКЕ» Михайло Кобилянський зазначив, що тарифи на підприємстві не переглядалися більше п’яти років. Була проведена робота по врахуванню всіх витрат, яке несе підприємство на даний час із існуючими нині в країні тарифами на всі складові тарифоутворення щодо теплової енергії.

Стосовно озвучених у Проекті Постанови сум тарифів Михайло Кобилянський зауважив, що вартість газу на сьогоднішній день змінилася, тому на наступному засіданні НКРЕКП, яке попередньо має відбутися 28 грудня 2019 р., буде визначено остаточні цифри тарифів на теплову енергію: її виробництво, транспортування та постачання.

Начальник Відділу тарифної політики та планування Оксана Зварун у своєму виступі зазначила, що зміни в тарифах відбулися через: зміну ціни на природний газ, зміну вартості на теплової енергію, вироблену когенераційними установками, та установками, що працюють на альтернативних видах палива, зміну ціни на воду та водовідведення, відбулося зростання витрат на оплату праці, збільшення вартості електроенергії, зростання в структурі тарифу амортизаційних відрахувань, придбання матеріалів, на виконання ремонтних робіт та інших чинників.

Заступник міського голови Руслан Гайда зазначив, що без прийняття нових тарифів на наступний рік фінансове існуванні підприємства буде проблематичним, дотацій з міського бюджету не вистачить. Усі складові тарифу за останні роки значно зросли.

За результатами обговорення був підтриманий Проект Постанови НКРЕКП «Про встановлення тарифів на теплову енергію її виробництво, транспортування та постачання за категоріями споживачів для ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».