На вихідних у Франківську стартує мандрівний фестиваль Docudays UA


Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA розпочнеться з фільму про сучасне трудове рабство.

Стрічка “Жінка в полоні” розповідає про долю 52-літньої угорки, яка понад десяток років виконує важку роботу по господарству у своїх поневолювачів. Ті забрали документи і різними залякуваннями змусили підкоритися так, що в рабині й гадки не виникало покинути межі подвір’я-в’язниці. Після перегляду буде можливість обговорити тему зі запрошеними експертами – виконавчою директоркою БФ “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ” Наталією Козакевич та представниками поліції з відділу по протидії торгівлі людьми.

2 грудня івано-франківцям буде запропоновано ще раз повернутися до теми, як допомогти людям із посттравматичним синдромом, котрі після участі у бойових діях опиняються сам на сам з важкою недугою. Фільм “Явних проявів немає” розкриє історію жінки, яка зуміла подолати ПТСР і знову повернутися до звичного цивільного життя. До участі в дискусії долучаться волонтерки та військові з Івано-Франківська та поділяться власними переживаннями, викликами.

1 і 2 грудня покази відбудуться о 16.30 год. в кінотеатрі “Люм’єр” (агатовий зал). Вхід безкоштовний. Оскільки кількість місць обмежена, то організатори запрошують попередньо зареєструватися https://goo.gl/T8DoQF

До Міжнародного дня людей з інвалідністю 3 грудня о 15 год. в Книгарні Є (вул. Незалежності, 31) буде продемонстровано фільм з тифлокоментарем “Віддалений гавкіт собак”. Як розповіла регіональна координаторка, голова ГО “Молода Просвіта Прикарпаття” Євгенія Бардяк, стрічка отримала у Києві приз глядацьких симпатій і показує життя хлопчика та його бабусі на прифронтовій території у Донецькій області. Тифлокоментар допоможе людям з порушеннями зору “побачити” все, що вібуватиметься на екрані. Інші матимуть можливість відчути важливість інтеграції меншин у загальне середовище та запобігання дискримінації. Присутні також поспілкуються з представниками громадських організацій “Біла тростина” та УТОС.

Чи може бібліотека стати центром громадського життя? Таке питання підніматиме фільм “Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека”. Перегляд в ресурсно-інформаційному центрі “Вікно в Америку” (вул. Незалежності, 46) супроводжуватиметься обговоренням та плануванням бібліотечного простору разом з громадськими активістами, молоддю, бібліотекарями, іншими експертами. Захід розпочнеться о 16.30 год.

Тих, хто хоче долучитися до Молодіжних Радників Поліцейських, організатори разом із ГО Центр "Соціальна Дія" запрошують на одноденні тренінги “Недискримінаційні підходи в роботі поліції”, що відбудуться 5 і 6 грудня. Для участі потрібно заповнити анкету https://goo.gl/QqB71W

Крім відкритих подій, фільми також показуватимуть у навчальних закладах області та установі виконання покарань.