Позашкільна освіта: Чим в Івано-Франківську зайняти дитину після школи


З приходом вересня діти йдуть до школи, тож більшу частину дня перебувають під наглядом педагогів. Водночас питання куди подіти дитину після уроків хвилює багатьох батьків.

Тут у пригоді батькам стануть гуртки позашкільної освіти, де можна обрати заняття відповідно до інтересів. Серед найбільш популярних гуртків – хореографія, іноземна мова, програмування, спортивні секції.

Загалом в Івано-Франківську діє 12 закладів позашкільної освіти. У кожному з них діють різноманітні гуртки. Більшість з них є безкоштовними, і тільки декілька – платні.

Кореспондентка Бліц-Інфо зібрала центри позашкільної освіти у Франківську, де можна захопити дитину новими знаннями після школи. Це:

  • Центр патріотичного виховання учнівської молоді ім. С. Бандери
  • Міська дитяча екологічна станція
  • Спортивні школи № 1, 2 та 3
  • Центр дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання
  • Міський заклад оздоровлення та відпочинку «Лімниця»
  • Дитячо-юнацький пластовий центр
  • Мала академія наук
  • Міський центр науково-технічної творчості учнівської молоді
  • Міський центр дитячої та юнацької творчості
  • Центр туризму та краєзнавства учнівської молоді.

У Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С. Бандери діють такі гуртки як історико-краєзнавчий, вокальний, драматичний, літературно-краєзнавчий, театрального, декоративно-ужиткового мистецтва, релігійного краєзнавства.

Гуртки у Міській дитячій екологічній станції поділяють на еколого-натуралістичний та зоолого-рослинницький відділи. Тут діти вивчають природу рідного краю, природу та мистецтво, фітодизайн, діє екологічна майстерня, гуртки юного овочівника, садівника, тераріуміста, акваріуміста, орнітолога.

Спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву № 1 навчає дітей акробатиці та хореографії. А от в дитячо-юнацькій спортивній школі № 2 дівчата та хлопці займаються баскетболом, волейболом, плаванням, настільним тенісом та регбі. У дитячо-юнацькій спортивній школі № 3 працюють гуртки з шахів, футболу, гандболу, важкої атлетики, тхеквондо та кулькової стрільби.

У Центрі дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання функціонують різнопрофільних 18 дитячо-юнацьких клубів, у них діють 48 гуртків та секцій. Це спортивні секції: самбо, тайського боксу, бойових мистецтв, боксу, тхеквондо, шахів та шашок, гуртки художньо-естетичного спрямування – художня вишивка, бісероплетіння, декоративно-прикладне мистецтво, моделювання одягу, малювання, фітодизайн, художня обробка шкіри, вокальні студії, курси бальних танців, естрадно-спортивні танці. Гуртки гуманітарного напряму – вивчення англійської та польської мов, а також технічні та еколого-натуралістичні гуртки.

У пластовому центрі діти граються, співають, майструють, слухають, дискутують, малюють, вчаться в’язати вузли і знаходити шлях за знаками мандрівника.

У Малій академії наук для дітей працюють 28 секцій. А саме: зарубіжна література, мистецтвознавство, фольклористика, іноземні мови, правознавство, журналістика, гідрологія, мікро- та макроекономіка, селекція та генетика та інші.

У Міському центрі науково-технічної творчості учнівської молоді працюють гуртки різних напрямків діяльності. У гуртках науково-технічного спрямування дітей навчають радіоелектроніці та радіотехнічному конструюванні, інформатиці, технічному моделюванню, фотографії, журналістиці. Спортивно-технічному – авіамоделювання та ракетомоделювання. Художньо-прикладному: образотворче мистецтво, бісероплетіння, соломоплетіння, паперопластикид, кераміки, моделювання іграшок.

Міський центр дитячої та юнацької творчості навчає дітей образотворчому мистецтву, художній вишивці, ремеслам, бісероплетінню, ткацтву, ліпці та кераміці, писанкарству, обробці шкіри, паперопластиці, хореографії, вокалу, декламаторству, журналістиці та інших предметів туристсько-краєзнавчого та гуманітарного напрямів.

У центрі туризму та краєзнавства учнівської молоді функціонують тільки п'ять гуртків. Зокрема, етнографічне краєзнавство, юний турист-краєзнавець, джура, спортивний туризм та велотуризм.

За словами заступниці директора департаменту з виховної роботи Ольги Шендрик, спортивні школи мають декілька місць розташування. До прикладу, СШ №1 орієнтується біля ЗОШ №11, а №2 та 3 мають басейни при різних школах. Так само, клуби за місцем проживання розміщуються у різних мікрорайонах міста. Центр творчості чи екологічна станція також мають гуртки на базах шкіл. До слова, гуртки, які проводять у школах можуть відвідувати тільки її учні.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!