Правозахисники стурбовані антиромськими настроями мера Франківська


Коаліція ромських неурядових громадських організацій України, які опікуються захистом прав ромської меншини в України, звернулася до органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківська й особисто до мера міста Руслана Марцінківа через його антиромські настрої.

Про це йдеться у заяві Коаліції ромських НУО, яка є у розпорядженні hromadske.

«Ми звертаємось до влади – Верховної Ради України, Офісу президента, Кабінету Міністрів України з вимогою надати оцінку діям мера міста Івано-Франківська, та проведення негайних дій щодо попередження антиромських настроїв та подій в регіонах України, приведення цих питань у відповідність до законодавства України і міжнародних європейських стандартів у сфері забезпечення правового та соціального захисту», — йдеться у заяві.

Також коаліція організацій вимагає вироблення практичних механізмів ефективної реалізації прав національних меншин у активній співпраці з ромськими громадами та органами законодавчої та виконавчої влади.

Така стурбованість пов'язана з тим, що мер Івано-Франківська Руслан Марцінків дав доручення вивезти людей ромської національності з міста в Закарпатську область. Про це очільник міста повідомив на щотижневій оперативній нараді, неодноразово вживши висловлювання, що мають ознаки мови ворожнечі та можуть спричинити розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти ромської національної етнічної групи.

Як відзначають правозахисники, у цьому випадку з боку поліції та мера Івано-Франківська можна констатувати порушення прав ромської меншини. Так, у статті 7 Закону України «Про національну поліцію» зазначено: «У діяльності поліції забороняються будь-які привілеї чи обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовною або іншими ознаками». 

Крім того, стаття 33 Конституції України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Також свобода пересування та вільний вибір місця проживання гарантовано Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Так, у статті 2 цього закону зазначено, що громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом.                   

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!