Прикарпатців закликають погасити борги за комуналку, аби потім не переплачувати


У травні набуває чинності новий Закон «Про житлово-комунальні послуги», який передбачає накладення пені за невчасну сплату комунальних платежів, в тому числі й за електроенергію.

Яка відсоткова ставка пені, якого боргу вона стосуватиметься, як уникнути нарахувань та інші незрозумілі моменти роз’яснює директор енегопостачальної компанії ТОВ «Прикарпатенерготрейд» Олег Дацко.

  1. Чим зумовлене дане нововведення, зокрема нарахування пені за невчасну оплату комунальних послуг??

Норма про накладення і стягнення пені на борги за комуналку передбачена Законом «Про житлово-комунальні послуги». Автори закону вважають, що це дозволить дисциплінувати українців, адже, як і будь-який інший товар, комунальні послуги,  спожита електроенергія, газ, вода повинні бути оплачені в повному обсязі і вчасно, адже борги українців за комунальні платежі не рідко складають кілька десятків мільярдів.

  1. Яка пеня чекає прикарпатців за невчасну оплату за спожиті комунальні послуги?

Розмір пені —  0,01% боргу. Наприклад, якщо сім’я платить у середньому 1500 грн за комуналку в місяць, то один день прострочення оплати коштуватиме їм  15 копійок. Така пеня майже не відчутна. За 30 днів прострочення мешканцям доведеться заплатити зайві 4,5 гривні, але з ростом «тіла» заборгованості ростиме й сума пені. Тому в ТОВ «Прикарпатенерготрейд» радять не загострювати ситуацію з боргом і намагатись оплачувати рахунки вчасно.

       3. Яка категорія споживачів підпадає під нарахування пені?

Санкції за прострочення оплати комунальних рахунків поширюватимуться на всіх, хто отримує комунальні послуги і хто не оплатить комуналку вчасно. Вони стосуватимуться як приватних осіб, так і корпорацій чи ОСББ.

  1. Чи є винятки із правил нарахування пені?

Санкції не нараховуватимуть лише в двох випадках, які обов’язково повинні бути документально підтверджені:

  1. якщо  клієнту заборгували виплату заробітної плати
  2. за наявності заборгованості держави за надані пільги та житлові субсидії.

Документи, які підтверджують хоча б одну із двох обставин потрібно представити постачальнику електроенергії у Центр обслуговування клієнтів за місцем проживання клієнта.

  1. З якого числа нараховуватиметься пеня?

Що стосується рахунків за електроенергію, то вони повинні бути оплачені до 20 числа місяця, наступного за звітним. Наприклад, якщо клієнт споживає електроенергію у травні, то оплатити її він має до 20 червня, спожиту у червні електроенергію слід буде оплатити до 20 липня і т.д. Якщо ж до 20 червня клієнт не оплатив рахунки за споживання енергії у травні, 21 червня йому нарахують перші 15 копійок пені.

  1. Чи нараховуватимуть пеню на старий борг?

Нарахування та стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги здійснюватиметься на суму заборгованості, яка утворилася з 1 січня 2019 року. ТОВ «Прикарпатенерготрейд» не накладатиме пеню на борг, що утворився за попередні роки,  лише  на ту суму, яку клієнт заборгував за електроенергію безпосередньо ТОВ «Прикарпатенерготрейд».

 

  1. Де можна уточнити інформацію про свою заборгованість?
  1. у системі «Персональний кабінет» на сторінці офіційного сайту компанії  ТОВ «Прикарпатенерготрейд» (https://my.pret.com.ua/);
  2. на рахунках за електроенергію, які контролери або поштарі приносять клієнтам;
  3. у системі «Мобільний банкінг», якщо Ви є клієнтом Приватбанку;
  4. у відділеннях «Ощадбанку» або ж «Укрпошти»;
  5. при зверненні в Кол-центр ТОВ «Прикарпатенерготрейд» за номерами 067 50 40 200, 066 50 40 200.

 

  1. Які оперативні канали оплати можна використовувати для оплати рахунків за електроенергію?

Щоб не сплачувати за електроенергію зайві гроші та завжди контролювати свої розрахунки  ТОВ «Прикарпатенерготрейд» радить користуватись такими оперативними сервісами для оплати:

1.       Найпопулярніший з них - «Персональний кабінет» на сайті ТОВ «Прикарпатенерготрейд» за адресою https://my.pret.com.ua/. Сьогодні ним користується більше 64 тисяч мешканців області.

2.       Інтернет-банкінг «Приват 24» та Monobank, систему Інтернет-розрахунків Portmone.com, де можна налаштувати сповіщення, які щомісяця нагадуватимуть про необхідність оплачувати  рахунки.

3.       Автосписання з рахунків у веб-банкінгу «ПриватБанк» та «Ощадбанк», яке вноситиме платіж щомісяця без вашого втручання.

  1. Як уникнути нарахування пені?

В першу чергу потрібно зрозуміти чи є сформований раніше борг за електроенергію або інші комунпослуги і погасити його повністю якнайшвидше. Надалі важливо контролювати власні розрахунки і оплачувати їх регулярно до 20 числа кожного місяця, не допускаючи утворення нової заборгованості.Щоб перестрахуватись, можна налаштувати послугу автосписання із рахунку в веб-банкінгах, налаштувати нагадування-сповіщення у своїх смартфонах.