Прикарпатським дослідникам знову відмовили у доступі до архівів МВС


В Брошнів-Осаді триває створення музею депортації українців. Для створення музею дослідникам, дослідникам потрібно вивчити документи з архівів МВС.

Втім, від весни дозволу на доступ до архівів науковці так отримати і не можуть. Це питання піднімав на сесії обласної ради історик, депутат Сергій Адамович, проте на жаль ситуація залишається без змін. На депутатський запит знову відповіли відпискою.

"Надання доступу до секретних архівних документів територіальних органів МВС, що ліквідуються, тільки за рішенням керівництва МВС. Надання доступу до архівних документів з грифом "Для службового користування" за погодженням з головою ліквідаційної комісії УМВС в івано-франківськиій області", - йдеться у відповіді поліції. 

Як розповів у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо Сергій Адамович, керіництво Головного управління нацполіції мотивує свою відмову тим, що мовляв архіви МВС ще не передали на баланс нацполіції.

"Як можна стільки часу передавати? Це ж не потрібно нікуди нічого переносити, лише підписати документи прийому-передачі, адже змінилася тільки назва структури", - обурюється Адамович. 

Дослідник каже, що не зважаючи на постійні відмови керівництва Нацполіції, вони не збираються здаватися, адже ці дані дуже важливі як для майбутнього музею, так і загалом для досліження історії України того періоду.

"Як вони можуть надати доступ нам до архівів, якщо у них в коридорі біля кабінету начальника висять потрети керівників з 1941 року. Деякі з них розстрілювали прикарпатців, висилали їх. Це неприпустимо і я це говорив на сесії обласної ради. Кажуть не можна, бо доступ до державної таємниці. Та цієї держави вже давно не існує, то про що йде мова? Але ми не здамося, вони мусять нас допустити", - каже Сергій Адамович.