Сьогодні прикарпатці обирають президента (ОНЛАЙН)


У неділю, 31 березня 2019 року, по всій Україні та на Прикарпатті зокрема, розпочалися вибори Президента.

Кореспондентки Бліц-Інфо слідкуватимуть за ходом голосування і публікуватимуть найсвіжіші новини з виборчих дільниць. Ми будемо повідомляти про всі можливі факти порушень при голосуванні, підкупу виборців чи фальсифікації. А після закриття дільниць та в ніч підрахунку голосів Бліц-Інфо публікуватиме перші результати голосування. 

Президентські вибори 2019 року встановили в Україні рекорд за кількістю кандидатів на крісло глави держави - 39.

Усі виборчі дільниці працюватимуть з 8:00 до 20:00. Загалом в Івано-Франківську і селах міської ради є 112 дільниць, з них одна спецдільниця у в'язниці. Водночас приміські села віднесли до Тисмениці. Тому на 83 окрузі вийшло 102 дільниці. Нагадаємо, 28 і 29 березня окружна виборча комісія видавала бюлетені членам виборчих дільниць.

Важливо пам'ятати, що сьогодні Україна перейшла на літній час.

Варто додати, що за інформацією окружних виборчих комісій, голосувати на виборах зможуть приблизно 1 055 280 прикарпатців. Тимчасово змінили місце голосування 6340 виборців.

Одразу після закриття дільниць екзит-поли оголосять результати своїх опитувань, остаточні офіційні результати буде оголошено до 10 квітня.

Станом на 8:30 за інформацією від поліції на Прикарпатті всі дільниці відкрилися вчасно і без порушень. До поліції Івано-Франківщини надійшло 5 повідомлень про порушення виборчого законодавства з моменту настання "Дня тиші": у Рожнятівському і Косівському районах та три в Івано-Франківську.

З самого ранку на виборчу дільницю завітав очільник Івано-Франківська Руслан Марцінків разом із дружиною Оксаною.

"Сьогодні вирішується доля країни й кожен з нас можеш вплинути на те, якою вона буде. Ми з дружиною вже проголосували, а ти? Зроби свій вибір, щоб його не зробили за тебе! Прийди і проголосуй!",-  закликав Руслан Марцінків в мережі.

Як інформує прес-служба прикарпатської поліції, сьогодні виборчі дільниці охороняють три з половиною тисячі поліцейських.

В Івано-Франківську активно голосують. Кореспондентка Бліц-Інфо побувала на спецдільниці в обласній лікарні та подивилась як голосують хворі. 

А тим часом на Рожнятівщині напередодні голосування зіпсували усі бюлетені штампом «Вибув».

Станом на 11.00 у Івано-Франківській області проголосували 11,5% виборців. Найактивніші виборці - у Снятині, Франківську та Калуші.

Іванофранківці від ранку активно йдуть на дільницю, аби зробити свій вибір.
Серед них і голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич з дружиною Галиною. Каже, те, що українці лише вчаться демократії, тож не завжди розуміють, що з нею робити.

«Ніхто ніколи не побудував демократію після того, як лише вийшов з тоталітарної держави. Тому зараз ми елементарно не володіємо механізмом демократії.  Молодші це вже краще розуміють, бо мають можливість їздити світом, читати… А старші люди ще далеко не завжди сприймають вибір голосування. Бо раніше його просто не було, а була одна кандидатура. Тож часто не вникають у вибір, а хочуть аби хтось вирішив за них. Часто немає усвідомлення, що  не все за тебе зробить обраний тобою президент. Він не всемогутній, а обраний для того, аби нами виконувати невелику частину покладених на нього законом повноважень. Бо насправді президент не має багато повноважень. Він не управляє внутрішньою політикою. Мені дивно, коли так багато кандидатів роздають обіцянки, на які не поширюються на повноваження президента.  Повноваження президента – це зовнішня політика та безпека. Тож я дуже сподіваюся, що президент якого ми оберемо буде дбати за безпеку української держави та формувати хороший імідж України в світі. А ми вже підставимо йому плече. Тому йдіть і голосуйте. Не нехтуйте правом зробити свій власний вибір!», - закликає Олександр Сич.

Станом на 12:00 від початку роботи виборчих дільниць у поліції Прикарпаття зафіксовано три повідомлення про порушення.

За інформацією окружних комісій, на Івано-Франківщині голосуватимуть «на дому» 31 045 виборців.

ОПОРА фіксує порушення: у дільничній виборчій комісії №260407, що у селі Малий Гвіздець на Коломийщині, комісія видала членам ДВК на 5 бюлетенів більше, ніж кількість виборців, включених до витягу зі списку виборців для голосування «на дому».

У селі Кадобна, Калуського району, на 60 заяв виборців, які виявили бажання голосувати «на дому», видано одну довідку лікаря.

А тим часом на дільниці у Букачівцях, Рогатинського району проголосували вже всі виборці.

В Івано-Франківську на парковці торгового центру "Велмарт" зафіксували групу невідомих, які сідали у автобуси. Як повідомили у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо патрульні, які приїхали на виклик, на 102 зателефонував голова ДВК, яка знаходиться поруч. Відтак, водія автобуса та керівників цієї групи поліція забрала до відділу для з'ясування обставин.

За інформацією КВУ, на виборчих дільницях Білоберізької ОТГ (Верховинський район) вже понад годину немає світла. Працює аваріна електромереж, готуються генератори.

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук із сім’єю проголосував на виборчій дільниці, що на Дністровській в Івано-Франківську. Очільник ОДА закликав обрати правильний вектор розвитку країни. 

За даними Комітету виборців України, станом на 19.00 явка прикарпатців на дільницях наступна: 

  • Округ 83 - 61%
  • Округ 84 - 58%
  • Округ 87 - 52%
  • Округ 88 - 57%

Дані екзит-полу: У другий тур проходить Зеленський та Порошенко

Читайте нас в FacebookTelegramInstagram та Twitter. Тільки найважливіші новини!