Томос для України підписали усі члени Вселенського патріархату: фото


9 січня у Стамбулі (Константинополі) Томос про автокефалію Православної церкви України підписали усі члени Вселенського патріархату.

Про це повідомляє ТСН.

"Відтепер документ – остаточно оформлено. Упродовж кількох днів він повернеться до України", – зазначили журналісти. 

Також вони оприлюднили світлини з церемонії підписання.

Томос, Україна, релігія, Вселенський патріархат, Стамбул, Константинополь
Усі члени Вселенського патріархату підписали Томос для України 

Томос, Україна, релігія, Вселенський патріархат, Стамбул, Константинополь
Тепер Томос про автокефалію ПЦУ є остаточно оформленим 

Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України. Церемонія підписання Томосу відбулася в патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату в Стамбулі.

6 січня ПЦУ отримала Томос від Варфоломія. Церемонія вручення відбулась на божественній літургії, яку спільно правили патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

Вже 7 січня у Соборі святої Софії у Києві відбулася різдвяна літургія, під час якої уперше на всезагальний огляд виставили Томос. Опісля документ перенесли до Трапезної церкви храму, де його могли бачити усі охочі. Згодом з'явилася інформація, що документ найближчими днями знову мали повернути до Стамбула,аби його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату. Також зазначалося, що після цієї процедури Томос знову літаком мали доправити до України, і тут документ буде зберігатися в особливих умовах. 

До слова, за інформацією ЗМІ, Томос, імовірно, у майбутньому у Софії Київській більше не розміщуватимуться, а його можуть перенести до Михайлівського Золотоверхого собору, де наразі розташовується резиденція митрополита ПЦУ Епіфанія.