У "Теплокомуненерго" кажуть, що тарифи потрібно підвищувати, а не знижувати


У ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» вважають, що діючі тарифи на теплопостачання необхідно підвищити попри обіцянки центральної та місцевої влади.

Про це повідомили у пресслужбі підприємства. Як зазначається, діючі тарифи відкориговані в частині зростання ціни на природний газ і електроенергію, проте не враховують зміну вартості на теплову енергію, вироблену когенераційними установками, та установками, що працюють на альтернативних видах палива, зміну ціни на воду та водовідведення, зростання в структурі тарифу амортизаційних відрахувань, придбання матеріалів, на виконання ремонтних робіт та інших чинників.

"Також відбулося значне зростання екологічного податку за викиди в атмосферне повітря. У нинішньому загальному тарифі закладено 71,60 тис. грн. екологічного податку. Проте з 2019 року цей податок становить 1191,70 тис. грн. На рівні держави відбулося зростання витрат на оплату праці, проте в існуючому нині тарифі враховано розмір заробітної плати на рівні 3847 грн. Отже, тариф є економічно необґрунтований і не забезпечує відшкодування витрат при виробництві теплової енергії", - кажуть у КП.

Окрім того залишається діючою Постанова Кабміну щодо автоматичного розщеплення платежів абонентами ДМП «ІФТКЕ», коли вилучення 92% фінансових надходжень на рахунок «Нафтогазу України» знекровлює підприємство. Залишок коштів у 8% на розвиток не дає можливості навіть вчасно виплачувати заробітну плату працівникам, вже не говорячи про технічний і технологічний розвиток підприємства.

«На сьогодні по ДМП «ІФТКЕ» діє найнижчий тариф серед аналогічних міст в Україні і становить для потреб населення на теплову енергію (одноставковий) на рівні 1218,51 грн/Гкал (без ПДВ). Для порівняння: Тернопіль – 15431,99; Луцьк – 1521,48; Рівне – 1481,26 грн/Гкал (без ПДВ). Саме тому 24 грудня в актовому залі ДМП «ІФТКЕ» відбулися відкриті громадські слухання щодо обговорення Проектів Постанов НКРЕКП «Про встановлення тарифів на теплову енергію її виробництво, транспортування та постачання за категоріями споживачів для ДМП «ІФТКЕ», - йдеться у повідомленні.

Заступник міського голови Руслан Гайда під час обговорення підвищення зазначив, що без прийняття нових тарифів на 2020 рік фінансове існування підприємства буде проблематичним, дотацій з міського бюджету не вистачить. Усі складові тарифу за останні роки значно зросли.

«Лише в компетенції НКРЕКП встановлювати і змінювати тарифи ліцензіатам своїми Постановами. ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» є саме таким ліцензіатом і місцева влада поки що не наділена повноваженнями щодо збільшення чи зменшення затверджених НКРЕКП тарифів на теплову енергію її виробництво, транспортування та постачання за всіма категоріями споживачів», - йдеться у повідомленні.

Згідно Договору між НАК «Нафтогаз Україна» і ДМП «ІФТКЕ» вартість природного газу в листопаді 2019 р. для підприємства становила - 6067,43 грн. за 1000 м3. У грудні вона дещо зменшилася – 5320,663. Тобто, зменшення вартості газу відбулося на 12,31%. Проте на січень-квітень 2020 р. НАК «Нафтогаз України» озвучив ціну, яка зростає до 6788,63 грн. за 1000 м3. Тобто, відбудеться зростання на 21,62%.

«При старому економічно-необгрунтованому тарифі, здійснення змін по нарахуванню, як то передбачає Постанова №1082 призведе до ще більших фінансових втрат і чимдалі заганятиме підприємство до боргової ями. При таких тенденціях зменшення тарифу до 30% чи на 10%, як було задекларовано у високих кабінетах, стає економічною удавкою теплогенеруючому підприємству. Можливо, незабаром, на нас чекатимуть нові Постанови, ініціативи та роз’яснення, яких нині нема», - йдеться у повідомленні.