В Івано-Франківську вперше пройде Чемпіонат України з вільної боротьби


З 10 по 12 липня в Івано-Франківську вперше проходитиме Чемпіонат України з вільної боротьби.

На змагання з'їдуться понад 300 найсильніших борців чоловіків і жінок з усіх областей. Загалом щодня змагатимуться по 5 категорій чоловіків і жінок, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Про це під час прес-конференції з нагоди проведення чемпіонату повідомив віце-президент Асоціації вільної боротьби України, президент федерації жіночої боротьби України та обласної федерації вільної боротьби Едуард Прощук.

"Моя давня мрія проводити чемпіонат такого рівня в Івано-Франківську здійснилася. Для чоловіків-борців це відбір на Чемпіонат світу де розігруватимуть ліцензії на Олімпійські ігри 2020. Для жінок - на Чемпіонати. Взагалі у нашої жіночої збірної є неймовірні успіхи, вони підтвердили статус найкращої команди Європи на іграх в Мінську. Для прикарпатських борців важливо, що чемпіонат відбувається вдома. Водночас це і великий стимул для молоді та юних спортсменів", - переконаний Прощук.

Як зазначив у свою чергу тренер чоловічої збірної України Григорій Данько у інших країнах світу національні чемпіонати дуже цінують, тож тренери мріють, щоб у нас було так само. 

"Я б виділив у вашій області дві основні школи - це Калуш і Джурів де готують спортсменів високого класу. Щороку відбувається підсумок серед олімпійських видів спорту і прикарпатці серед найкращих", - запевнив тренер.

У свою чергу головний тренер жіночої збірної Володимир Євонов наголосив, що у нас дуже потужна жіноча команда.

"Ваша землячка Оксана Лівач з Долини виграла два чемпіонати, а в Мінську взяла срібло. Вона найяскравіший лідер команди. Також хочу відзначити Тетяну Кіт. У вас є дуже потужна школа в Калуші і Бурштині де готують талановитих спортсменок. Сподіваюся, що наступний рік буде у нас продуктивним на медалі Олімпійських ігор", - висловив сподівання тренер жіночої збірної.

На завершення Едуард Прощук зауважив, що обласна федерація нещодавно підписала з ПНУ меморандум стосовно запуску Академії боротьби імені Василя Федоровича. 

"Вірю, що наслідком цієї роботи будуть медалі і перемоги. У нас дуже сильний тренерський склад, а це найголовніше. Маю велику надію, що наприкінці року Академія запрацює. Взагалі це дуже сумно, що за роки незалежності у нас не відкрили жодного спорткомплексу де могли б готуватися борці. Окрім того у нас є потужна база підготовки "Заросляк", але через відсутність фінансування вона у дуже поганому стані. Але я докладу всіх зусиль, щоб в міністерстві все  ж знайшли кошти на відновлення цієї бази", - сказав Прошук.

Сутички розпочнуться в манежі коледжу фізвиховання (Мазепи, 144) 10, 11 та 12 липня о 10:00. Фінальні сутички 11 липня з 17:00 та 12 липня з 11:30. Тож франківців запрошують гарно провести час і підтримати наших спортсменів у боротьбі за перемогу.