Велопарад та пікнік-чаювання: У Франківську відбудеться "Ретро Круїз"


Свято гарного смаку та добрих традицій відбудеться 28 вересня в Івано-Франківську. Ретро Круїз не вперше пройде за межами столиці (у 2016-му фестиваль мандрував до Одеси), але вперше вирушить на Західну Україну.

Програма фестивалю включає традиційний велопарад, відвідування Палацу Потоцьких та музею міста, пікнік-чаювання у одній із найкрасивіших та найстаріших садиб Франківська, нагородження кращих образів свята та джазове танцювальне шоу. В рамках фестивалю також відбудеться показ відео бекстейджу про історію Франківська. Фестиваль пройде за підтримки міста.

«Рішення провести Ретро Круїз у Франківську — це результат низки непередбачуваних подій. Я прочитала роман Софії Андрухович «Фелікс. Австрія» і заочно закохалась у це місто. Згодом приїхала сюди і дізналася про такі круті локальні проекти зі збереження історичних пам’яток, як «Франківськ, який треба берегти» та Музей історії Франківська. Зрозуміла, що хочу розповісти про це місто та його людей всій Україні. А місцевим жителям нагадати, який скарб їм дістався у спадок. Окрім того, велосипед тут користується особливою увагою: думаю, у Франківська є всі задатки для того, аби стати найактивнішим веломістом України», — розповідає організаторка фестивалю та культурна менеджерка Маріанна Факас. 

«На велосипеді я ще про відреставровані франківські двері не розповідала! Та ще й кільком десяткам франківчан і гостей міста в елегантному ретро одязі. Це цікаво і... це справжній виклик! А такі красиві виклики з гарною компанією в старовинному місті потрібно обов'язково приймати. Давайте разом відправимося в ретро круїз по історії, архітектурі та МІФам (а саме так називається музей міста!) Івано-Франківська-Станиславова! А заодно і подаруємо вузьким брукованим вуличкам можливість ніби повернутись в минуле з розкішними сукнями, капелюшками і строкатими метеликами!», — додає партнерка заходу і авторка проектів «Франківськ, який треба берегти» та Музею історії Франківська Марія Козакевич.

Довідково: Фестиваль Ретро Круїз був заснований у 2011 році. Відтоді захід встиг вирости до формату багатотисячного фестивалю з великою музичною програмою, виставками антикваріату і ярмарком вінтажу. Особливість та невід'ємнi складовi фестивалю — дотримання гостями дрес-коду у стилі ретро та велопробіг.