Зменшення норм і монетизація: Які зміни в субсидіях чекають на франківців


З початком осені та опалювального сезону питання субсидій стає дуже актуальним.

Вже за місяць у Франківську стартує опалювальний сезон. Цьогоріч кардинальних змін для отримувачів субсидій немає, втім певні нововведення все ж варто очікувати.

Як розповів у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо начальник управління соцполітики Івано-Франківської міської ради Василь Семанюк, перш за все зміни стосуються початку і завершення опалювального сезону.

«Раніше тим, хто користується індивідуальним опаленням субсидія нараховувалася умовно з 16 жовтня до 15 квітня, а тим хто централізоване з 1 жовтня по 30 квітня, але конкретна дата визначалася рішенням голови чи райради. То зараз, для всіх це буде чітко визначений період з 16 жовтня до 15 квітня. Навіть якщо опалювальний сезон почнеться чи завершиться швидше, субсидія буде нараховуватися в межах цих дат», - пояснив чиновник.

Другою важливою зміною є те, що франківці зможуть отримувати готівкову і безготівкову субсидію в будь-якому банку. Раніше пенсіонери могли отримувати її разом з пенсією, або ж в Ощадбанку. Зараз вже є визначені понад 30 банків, тож людина зможе обрати де їй буде зручніше.

Важливо також зауважити, що відтепер розпорядниками коштів буду органи соцзахисту на місцях.

«Раніше розпорядником було Мінсоцполітики.  Ми формували реєстр, через обласні департаменти передавали на Мінсоцполітики, потім кошти йшли в пенсійний фонд чи Ощадбанк. І якщо десь щось не спрацьовувало, люди приходили до нас, але ми навіть не знали де виникла помилка. Тепер ми будемо самі формувати ці виплатні відомості, а пенсійний фонд буде нам передавати рахунки. Це краще, як для людей так і працівників, адже можна швидше знайти, якщо щось не так», - каже Семанюк.

Напевне найнеприємнішою зміною, яка очікує на франківців, стало зменшення норм споживання, яке відбулося з травня. Оскільки опалювальний сезон до того часу вже закінчився, люди цього не відчули відразу.

«Якщо спочатку норма була 5 кубів газу на м2 опалювальної площі, потім 4.5, то тепер 4 куби / м2 опалювальної площі. Втім люди це помітять лише в жовтні. В середньому розмір субсидії зменшується на 200 грн. Також зменшилися норми для централізованого опалення. Якщо було 0,0431 Гкал на м2 опалювальної площі, то зараз 0.0383. Тут виходить зменшення субсидії в межах 150 -250 грн. Звичайно, що субсидія навіть раніше не покривала платіжки повністю, але зараз це буде відчутно. Хочу зауважити, що зменшилися і норми споживання холодної води. Субсидія призначалась 2.4 кубів на одну особу, а якщо не було гарячої води, то 4 куби. Зараз стало 2 і 3.6 куби відповідно», - пояснює чиновник.

Стосовно категорій людей, які мають право на субсидію, то тут нічого не змінилося. Втім кількість субсидіантів все ж зменшилась.

«Зараз у нас є 14 800 одержувачів. На літо багато хто не звертався. Минулий опалювальний сезон ми закінчували з цифрою 21 800 субсидіантів, тож десь в цих межах і буде цього року. Адже частина людей, яким на літо не виходила субсидія буде звертатися зараз у жовтні, решті буде автоматичний перерахунок. Якби люди, у яких була нульова субсидія все одно звернулися влітку, зараз у жовтні їм би просто зробили перерахунок», - каже Василь Семанюк.

Франківцям, які зараз отримують субсидію, буде призначена готівкова форма, тобто їм на рахунок будуть перераховуватися кошти і вони самі платитимуть за рахунками. Ті, ж хто буде звертатися зараз, чи мали борги за комуналку які погасили - для них буде виключно безготівкова форма. Тобто кошти будуть надходити на спецрахунок і банк перераховуватиме кошти на оплату. Якщо субсидії буде не вистачати, то людині прийде смс, що треба доплатити.

Перейти з безготівкової на готівкову форму людина сама не може. Потрібно після завершення опалювального сезону, якщо не буде боргів, подати заяву на перехід. З готівкової на безготівкову можна перейти відразу за заявою.

Василь Семанюк також наголошує, що з 1 жовтня починається монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

«Ті люди, які зараз мають пільги на оплату, з 1 жовтня будуть отримувати їх в безготівковій формі. Якщо ж вони хочуть готівкову, необхідно до 15 жовтня подати до органів соцзахисту заяву. Хто не подасть заяву, буде отримувати гроші за тим самим принципом, що і в безготівковій субсидії», - підсумував начальник соцзахисту.