18 вересня – яке сьогодні свято та чого не можна робити


18 вересня — 261-й день року (262-й у високосний рік) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 104 дні.

Свята і пам'ятні дні:

День міста в місті Лубни

День міста в місті Прилуки

День міста в місті Миргород

Всесвітній день моніторингу якості води.

18 вересня: яке сьогодні свято і як провести цей день

18 вересня за народним календарем – День Єлизавети і Захарія. Цей день вважався нещасливим, тому сьогодні не варто починати ніякої важливої роботи. Однак існувало вірування, що на Єлизавету і Захарія здійснюються будь-які ворожіння. Через це люди поспішали 18 вересня відвідати ворожок і знахарок.

Також існував звичай в цей день паритися в лазні з березовими віниками, які повинні були відігнати від людини всю нечисту силу.

Історія свята

Єлисавета і Захарія були батьками Іоанна Хрестителя. Коли Ірод дізнався про пророцтво волхвів, що народиться Месія, то наказав убити всіх немовлят у Віфлеємі. Захарія як священик в місцевому храмі, вирішив що пост свій залишати не буде. Так що Єлисавета сама зникла з малюком. Під час служби воїни увірвалися в храм і вбили Захарія. А Єлисавета прожила ще 40 днів, залишивши сина в пустелі одного.

Єлисавета і Захарія

Єлисавета і Захарія

Вважається, то Єлисавета перша передбачила Марії народження Христа. Так що цей день підходить для передбачень і ворожіння. Парі також молилися про зачаття і народження дітей, про їхнє здоров’я.

Традиції та звичаї на 18 вересня

Згідно з народними повір’ями, 18 вересня вважали нещасливим. Говорили, що всі ворожіння і пророкування в цей день виявляються правдивими.

18 вересня також прийнято було виганяти лихоманку березовими віниками. Вважалося, що нечиста сила нікого не потурбує взимку після проведення такого обряду.

Говорили, що людина, народжена на Захарія і Єлизавету, володіє надприродними здібностями, і злі духи її не чіпають. Тому, такі люди часто працювали пастухами, щоб захистити стадо від диких звірів. Крім того, вірили, що, якщо така людина накосить сіна, то тварини будуть їсти його з особливим задоволенням, а корови стануть давати смачне молоко.

Сьогодні прийнято молитися святим Захарію та Єлизаветі. Бездітні просять у них про народження дитини. 

Жінкам 18 вересня моляться до святих про жіноче щастя.

Народні прикмети на 18 вересня

  1. Ворожіння і пророкування в цей день неодмінно збуваються
  2. Листя пожовкло раніше покладеного терміну, прикмета того, що осінь буде ранньою, а зима – суворою
  3. Якщо людина народилася 18 вересня, то її талісманом є камінь амазонит
  4. Якщо 18 вересня листя горобини пожовкли, то зима настане рано і буде холодною
  5. Багато ягід на горобині – за прикметами, буде дощова осінь

Події

  1. 96 — Марк Кокцей Нерва (Marcus Cocceius Nerva) проголошений римським імператором після вбивства Доміціана (Titus Flavius Domitianus)
  2. 1502 — Христофор Колумб під час свого четвертого плавання в Новий світ здійснив висадку на острові Коста-Рика
  3. 1640 — у Києві розпочав роботу церковний собор, який затвердив катехізис, яким протягом століть послуговувалась православна церква
  4. 1714 — до Лондона прибув Георг — новий король Великої Британії з династії Віндзорів.
  5. 1851 — у США вийшов перший примірник газети «New York Daily Times», котра подає «всі новини, варті бути надрукованими». Слово «Daily» (щоденний) було вилучено з назви газети через 6 років. Сьогодні це медіаконгломерат, до якого входять не лише друковані видання, але й радіо- і телеканали, кабельні телемережі та інтернет-сайти.
  6. 1886 — французький поет Жан Мореас опублікував у газеті «Ле Фігаро» статтю, яка стала маніфестом літераторів-символістів. Самі терміни «символіст» і «символізм» були запропоновані у статті навзамін терміну «декадент», який раніше застосовували для характеристики творчості Бодлера, Малларме та інших представників символізму.
  7. 1901 — Митрополитом Андреєм Шептицьким було освячено церкву Святої Трійці в Білому Камені.
  8. 1918 — в Королівстві Іспанія засновано футбольний клуб «Валенсія».
  9. 1929 — на Запорізькому заводі «Комунар» випущений перший український комбайн.
  10. 1934 — Радянський Союз вступив до Ліги Націй і став її 59-м членом. На прийнятті СРСР особливо наполягала Французька республіка. За це рішення проголосували 38 країн, проти — 3, утрималися — 4, не брали участі в голосуванні — 7. Через 5 років, після нападу на Фінляндію, СРСР виключили з Ліги Націй.
  11. 1965 — острів Хортиця у Запоріжжі оголошений державним заповідником.
  12. 1973 — до ООН прийняті Федеративна Республіка Німеччини і Німецька Демократична Республіка.
  13. 1980 — на радянському космічному кораблі «Союз-38» уперше в космос полетів представник неєвропейської раси — темношкірий кубинець Арнальдо Тамайо Мендес.
  14. 1997 — зареєстровано домен Google.com

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!