22 жовтня - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити


22 жовтня - 295-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 70 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 9 жовтня Юліанського календаря.

Яке свято 22 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Міжнародний день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки, Міжнародний день людей, що заїкаються, День народження ксерокопії, День клавіші CAPS LOCK, День Фехнера (День психофізики).

В Австралії - День вомбата, у США - День горіхів, в Індонезії - День Сантрі, в Японії - Фестиваль епох (Дзідай-мацурі), пише УНІАН.

Пам'ятні дати 22 жовтня, річниці та події

У 1797 році в цей день французький повітроплавець Андре Жак Гарнерен здійснив перший в історії стрибок з парашутом з літального апарату - повітряної кулі. Стрибок був здійснений з висоти 1000 метрів над одним з парків Парижа.

У 1878 році в Англії пройшов перший матч з регбі при штучному освітленні.

У 1883 році в Нью-Йорку відкрилася "Метрополітен-Опера". У перший вечір звучала опера Гуно "Фауст". Це - один із найбільших театрів світу. У перші роки він віддавав перевагу операм Вагнера, а німецькою трупою театру керував диригент Леопольд Дамрош. Чверть століття потому, коли художнім керівником став Артуро Тосканіні, серед прем'єр з'явилася і опера "Пікова дама" в постановці Густава Малера. У старій будівлі "Метрополітен Опера" в 1910-х роках проходили прем'єри творів Джакомо Пуччіні: "Дівчина із Заходу", триптиха "Плащ", "Сестра Анджеліка" і "Джанні Скіккі". У жовтні 1958 року відбулася прем'єра опери "Ванесса" Семюеля Барбара, удостоєної Пулітцерівської премії за видатний музичний твір. З початку 20 століття "Метрополітен Опера" вважалася поряд із Віденським оперним театром і театром "Ла Скала" в Мілані провідною оперною сценою світу. Скорочено театр часто називають "Мет". З травня по червень театр виїжджає на гастролі. Крім того, в липні театр дає безкоштовні вистави в парках Нью-Йорка, що збирають величезну кількість глядачів. Оркестр і хор театру працюють на постійній основі, а солісти та диригенти запрошуються за контрактом на сезон або на певні вистави. Опери традиційно виконуються мовою оригіналу. Основу репертуару складає світова класика. 

У 1909 році вперше жінка - француженка Еліза Дерош - здійснила одиночний політ на літаку. На той момент їй було 23 роки. У 1910 році та в 1913-1914 роках де Ларош роз'їжджала з "літаючим цирком" по світу. Під час Першої світової війни, коли жінки були офіційно відсторонені від польотів, служила водієм у французькій армії. У червні 1919 року де Ларош поставила два "жіночих" світових рекорди – за висотою і дальністю польоту. 18 липня 1919 року де Ларош і пілот двомісного літака, на якому вона планувала складати іспит на допуск до професійних польотів, загинули в авіакатастрофі на аеродромі Кротуа. Перші газетні повідомлення стверджували, що де Ларош особисто пілотувала літак, потім вийшло уточнення, що вона летіла пасажиркою. Пам'ятник льотчиці встановлено в аеропорту Ле Бурже. 

У 1938 році американський винахідник Честер Карлсон продемонстрував свій апарат для отримання копій паперових документів. Він народився в Сіетлі (США), закінчив Каліфорнійський технологічний інститут і в пошуках роботи відправився у Нью-Йорк, де влаштувався в патентний відділ фірми «Меллорі», що займалася електронікою. Саме у патентному відділі, коли потрібної копії патенту під рукою не виявлялося, Карлсон уперше задумався про те, що добре було б придумати який-небудь швидкий і дешевий спосіб копіювання потрібних паперів. Він вирушив у нью-йоркську публічну бібліотеку і став переривати гори технічної літератури. Його увагу привернув опис експериментів одного угорського вченого з речовинами, які змінюють свої електричні властивості під дією світла. Так виникла ідея електрофотографії. Перша в історії ксерокопія була отримана 22 жовтня 1938 року на цинковій платівці, покритій шаром сірки. Створення на ній статичного заряду й опромінення пластинки через скло з нанесеним на нього написом перенесло напис на шар сірки. ПОрошинки, що прилипли, дозволили прочитати: "10-22-38 ASTORIA". Однак знадобилися ще роки, щоб довести технологію електричного копіювання до досконалості. У 1947 році маловідома компанія "Халоїд" з міста Рочестера приступила до розробки копіювальної техніки на основі винаходу Карлсона. Два роки потому у продажу з'явилася перша в історії модель копіювального апарату. Технологію копіювання назвали "ксерографією" - від грецьких слова "ксерос" ("сухий") і "графе" (пишу). Від "ксерографії" походить і нова назва компанії "Халоїд" (Haloid) – з 1955 року, після об'єднання з британською фірмою Rank Organisation, вона стала називатися "Ренк Ксерокс" (Rank Xerox), а потім і просто Xerox. Справжній же успіх прийшов у 1959 році з виходом моделі 914, яка стала стрімко набирати популярність, а "Ксерокс" заробив сотні мільйонів доларів. Сам же винахідник ксерографії Честер Карлсон зі 150 мільйонів доларів, отриманих ним від "Ксерокса", 100 мільйонів витратив на благодійність.

У 1964 році французький філософ і письменник Жан-Поль Сартр відмовився від Нобелівської премії.

У 1965 році на екрани Італії та Франції одночасно вийшов фільм Федеріко Фелліні "Джульєтта і духи", що став першою кольоровою стрічкою майстра.

У 1980 році Папа Римський скасував вердикт 1633 року, що засуджує Галілея.

У 2009 році вийшла в світ офіційна версія "Windows 7".

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 22 жовтня вшановує пам'ять Якова Алфєєва-одного з 12 апостолів Ісуса Христа. Інші назви свята: "Яків", "Яків", "Яків Студений", "Древопилець". У цей день було прийнято випікати пироги та пригощати ними своїх рідних і близьких. Вважалося, що це забезпечить добробут і міцне здоров'я на найближчий рік.

Що сьогодні не можна робити

Будьте уважнішими й не витрачайте даремно сили. Обережніше в транспорті і в натовпі - у вас можуть щось украсти. Також слід уникати сварок і любовних зв'язків, вони принесуть тільки розчарування.

Прикмети на 22 жовтня     

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- з ранку йде дощ - до вечора піде сніг; 

- якщо сніг піде вперше, то зима настане через 40 днів; 

- з'явилися бурульки - осінь буде довгою.

22 жовтня іменини 

Іменини у Абрама, Андрона, Афанасія, Максима, Петра, Якова, Марка і Костянтина.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!