5 помилок, через які не вдається досягти поставлених цілей на рік


Традиція наприкінці року підбивати підсумки й будувати плани на наступний може неабияк засмутити. Особливо якщо ці горезвісні цілі постійно не виконуються або виконуються, але не зовсім так, як хотілося б.

Психологиня, провідна тренерка й співзасновниця проєкту Upgrade Алла Клименко вже дев’ять років поспіль улаштовує тренінг з планування року. Як ніхто інший, вона розуміє важливість поставлення цілей і розповідає, як робити це правильно і яких помилок варто уникати, пише Vogue.ua.

Помилка 1: Початок із чистого аркуша

Щоразу, коли наближається Новий рік, нам здається, що 1 січня все буде по-іншому. Що ми станемо зовсім іншими людьми й побудуємо нове життя, а минуле залишимо в минулому. Але фактично ми й далі тримаємося за минуле, знову й знову міркуючи над старими помилками й не дозволяючи собі рухатися вперед.

Відмахуватися від минулого все ж не варто. Насправді саме минулий досвід дає нам розуміння, куди і як рухатися. Тому так важливо підбивати підсумки, виписувати досягнення, аналізувати, що спрацювало, а що ні — і чому. Моє улюблене запитання: використовуючи весь досвід минулого року, які поради я хочу дати собі на наступний рік? Спробуйте на нього відповісти — і ви здивуєтеся, як сильно це може вплинути на ваші нові цілі.

Помилка 2: Незнання себе

Одна з головних причин, чому ми втрачаємо мотивацію — вибір не своїх цілей. Важливо переконатися, що ваші цілі, мрії та плани на рік — це те, чого хочете саме ви. Не те, що «правильно» хотіти, не те, що заведено хотіти у вашому оточенні, а те, від чого палають ваші очі.

Дуже легко зачаруватися гарною картинкою чужого життя в Instagram, але чи правда це те, чого ви потребуєте? Пізнавайте себе краще, аналізуйте свої цінності, пріоритети й життєві принципи, складайте списки своїх улюблених речей, місць і занять, — нехай ваші цілі віддзеркалюють ваше справжнє я. Тоді й шлях до них буде легким і в насолоду.

Помилка 3: Неусвідомлений опір

«Я ніби й хочу нову машину... але раптом мені в ній буде не так комфортно? А що про мене подумають колеги? А що коли станеться щось погане?» — наші бажання часто супроводжуються подібним внутрішнім діалогом. І ми самі саботуємо втілення мети, тому що вона пов’язана з острахом, тривогою і негативними наслідками, які малює наша уява.

Спробуйте запланувати свої побоювання. Випишіть страх до кожної мети, яку ви ставите на рік, і дайте відповідь на два запитання. Що я можу зробити, щоб цього не сталося? Що я буду робити, якщо це станеться? Ця проста вправа допомагає впоратися з більшістю неусвідомлених переживань і розчистити шлях для втілення в життя наших планів.

Помилка 4: Бездіяльність або не ті дії

Часто цілі не стають реальністю просто через те, що ми... нічого не робимо. Або й далі живемо так, як жили до цього, сподіваючись зрештою отримати інші результати. На жаль, хоч як нам хочеться отримати все за помахом чарівної палички, щоб отримати щось нове, треба докласти зусиль.

Кожна мета потребує плану з конкретних і простих кроків. А здебільшого — ще й зміни способу життя, ваших маленьких щоденних звичок. Щоб через рік бути у формі, треба регулярно тренуватися, а щоб мати фінансову подушку — дотримувати чіткого плану й вести бюджет. Великі результати завжди складаються з маленьких щоденних дій, важливо собі про це нагадувати.

Помилка 5: Брак віри

Останнє, але не менш важливе — недовіра до процесу. Коли ми не чуємо себе, не помічаємо знаків, бачимо тільки один шлях досягнення й попри все «добиваємо» цілі. А навіть якщо й дістаємо бажаний результат, він уже чомусь не тішить.

Важливе правило здійснення бажань (хоч як по-дитячому це звучить) — звільнити простір для дива. Не бентежитися, бути гнучким, зрозуміти, що всі перешкоди на шляху — це насправді можливості. І дозволити собі повірити, що все складеться якнайкраще. Всесвіт має для нас усього три відповіді:

- Так.

- Так, але згодом.

- Маю для тебе дещо ліпше.

Важливо пам’ятати про це, перестати чинити опір і дозволити собі довіряти. Дозвольте дивам ставатися. І нехай 2022 рік стане для вас справжнім роком мрії.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!