Американські хірурги в Івано-Франківську чотири дні оперували поранених воїнів


З 19 по 22 вересня американські хірурги у Франківську проводили пластичні операції та консультували поранених воїнів.

Протягом двох днів 9 хірургів та 3 медсестри консультували, а потім чотири дні оперували воїнів, які отримали поранення обличчя і шиї, інформує кореспондентка "Бліц-Інфо".

Завдяки проєкту "Face to face" лікарі встановили дуже складним пацієнтам 13 імплантів вартістю 200 тисяч доларів. Загалом лікарі проконсультували 40 пацієнтів та прооперували 31. Травми різні: мінно-вибухові, осколкові, кульові. За словами медиків, 6 операцій були надто складні і тривали понад 12 годин. Зараз прооперовані пацієнти одужують. Ті, хто залишились, зареєстровані в чергу на квітень, коли лікарі приїдуть знову.

Керівник місії Манош Абрахам подякував від команди Американської асоціації пластичних і реконструктивних хірургів за запрошення до такого проекту.

"Наша місія не тільки допомагати пацієнтам, але й мати кооперацію з українськими медиками. Також хочу підкреслити сміливість пацієнтів, вони мене вразили. Воїни хочуть вилікуватися і далі боротися за перемогу. Тому ми плануємо повернутися, щоб знову допомагати пораненим",- каже лікар.

Голова Української асоціації ендоскопічної хірургії голови та шиї, лікар Наталя Комашко розповіла, що лікарні запропонували допомогу американських лікарів.

"Колегам потрібна була клініка де б можна було провести такі важкі операції. В нас працювали в 3 операційних де прооперували 31 пацієнта. Ми відбирали пацієнтів, комунікувати з ними. Також прийняли рішення, що наші лікарі повинні побачити ці операції. Тож під час проведення операцій була жива трансляція. Навіть лікарі з передової могли побачити як проходить операція",- розповідає Наталія Комашко.

Воїну Віталію також зробили операцію з реконструкції обличчя після травми.

"20 березня я отримав поранення обличчя, втратив кінцівку. Мені в Німеччині зробили протезування, а потім друзі розповіли мені про цей проект і я вирішив скористатися шансом. Адже поранення створювало не тільки фізичний, але й моральний дискомфорт. Тому я вважаю, що операції такого плану дуже потрібні пораненим",- каже воїн.

Після реабілітації Віталій планує повернутися на передову до побратимів, щоб спільно вибороти перемогу.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!