Amnesty International закликає терористів Донбасу припинити страчувати людей


Винесення і виконання вироків представниками самопроголошених сепаратистських республік можуть становити воєнні злочини, наголошують в Amnesty International.

“Народний суд” "ЛНР", разом з жорстоким поводженням із полоненими і "стратами" є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права. Про це йдеться у заяві Amnesty International. 

Відповідно до міжнародного права, покарання будь-якої особи можливо тільки за рішенням законно заснованого суду, який відповідає всім стандартам справедливого судового розгляду”, — сказав Богдан Овчарук, речник Amnesty International в Україні.

“Проведення “народних судів” сепаратистами є нічим іншим, як цинічною спробою виправдати вбивства людей. Винесення і виконання вироків представниками самопроголошених сепаратистських республік можуть становити воєнні злочини", - йдеться у заяві.

Amnesty International закликає так званий батальйон “Привид” та інші озброєні групи, які де-факто контролюють частину Луганської та Донецької областей, утриматися від будь-яких подальших розглядів справ проти осіб, обвинувачених у злочинах. Крім того, організація закликає не здійснювати жодних вбивств полонених, зокрема - у формі страт.

"Звернення, які писатимуть прихильники позиції організації, також містять вимогу до сепаратистів гарантувати, що до всіх полонених ставитимуться гуманно і не піддаватимуть їх жорстокому поводженню, тортурам або іншим видам насильства", - додали в Amnesty International.

Нагадаємо, раніше в організації повідомили, що фіксують випадки участі міліціонерів у катуваннях.