Артем Ситник на Прикарпатті розповів, чи карають чиновників за "здешевлення" майна в декларації


НАЗК карає недобросовісних чиновників, які занижують вартість автомобілів і житла в деклараціях.

Про це під час брифінгу на Прикарпатті повідомив заступник голови НАЗК Артем Ситник, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За його словами закон, який відновив декларування, концептуально змінив підхід до оцінки декларацій. І якщо раніше перевіряли тільки високопосадовців: президента, ВР, урядовців, то зараз перевіряють всіх.

"Це означає, що кожна декларація отримує рейтинг ризикованості. Чим вищий цей рейтинг, тим вищий шанс цієї декларації потрапити під повну перевірку. Якщо раніше у депутата сільради шансів потрапити під повну перевірку не було, за винятком тих, про кого писали, то зараз це може бути",- каже Артем Ситник. 

Загалом, існують три черги з яких відбираються найбільш ризиковані декларації:

1 черга -високопосадовці

2 черга - всі інші декларанти

3 черга - якщо є журналістські розслідування чи звернення щод декларації особи.

Як пояснив заступник голови НАЗК, зараз 25% декларацій проходять автоматичну перевірку (які мають низький рівень ризикованості), а решту "ручну". Інша справа, що можуть бути приховані за кордоном активи, а у нас немає баз даних такої інформації, тож тут ми розраховуємо на допомогу журналістів-розслідувачів та ГО.

"Дуже часто ми бачимо в деклараціях очевидно занижену вартість автомобілячи нерухомості - це також є обʼєктом перевірки. Ми маємо можливість дізнатися реальну ринкову ціну і якщо вона дуже відрізняється й ця сума є адміністративо чи кримінально карана, то складається протокол чи висновок про наявність кримінального порушення",- каже Артем Ситник. 

Нагадаємо, раніше Бліц-Інфо писав про декларацію голови Перегіської громади Ірини Люклян, в якій чоловік чиновниці задекларував два авто куплені за надзвичайно низькою ціною. Та "головну маму" Прикарпаття Марʼяну Вершиніну, яка стала власницею квартири в Івано-Франківську площею у 119, 2 м², вартістю у 780 000 тисяч гривень, тоді як у 2022 середня ціна за квадратний метр квартир у новобудовах Франківська складала близько 20 тисяч гривень.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!