Астрономи знайшли у центрі Чумацького Шляху миготливу зірку, у 100 разів більшу за Сонце


Міжнародна група науковців помітила гігантську миготливу зірку в центрі Чумацького Шляху. Вона майже повністю втрачає яскравість, а потім поступово її відновлює.

Про це повідомляє Кембриджський університет, а відповідне дослідження опублікують у Щомісячних повідомленнях Королівського астрономічного товариства, пише Громадське.

Науковці з Великої Британії, Польщі та Чилі спостерігали за зорею за допомогою телескопа в обсерваторії Чилі. Вони помітили, що зоря, яка розташовується за 25 тисяч світлових років і у 100 разів більша за Сонце, втрачає яскравість.

Спершу зоря втратила 97% своєї яскравості й майже зникла з неба, а потім упродовж 100 днів повернулася до початкової яскравості. Учені називають такі зорі «What is it» (що це), або скорочено WIT. Останній об'єкт отримав назву VVV-WIT-08.

Науковці кажуть, що зоря втратила яскравість, імовірно, через те, що її закрив пил біля орбіти планети чи супутньої зірки. Незрозуміло, коли ще раз VVV-WIT-08 потьмянішає — науковці вважають, що це станеться у найближчі 20-200 років.

Це не перша миготлива зоря, яку виявили астрономи. Раніше вчені визначили, що пил змушує гігантську зірку Epsilon Aurigae тьмяніти на 50% кожних 27 років. Ще одна зоря — TYC 2505-672-1 — втрачає яскравість через пил від зірки поруч кожні 69 років.

Науковці кажуть, що VVV-WIT-08 відрізняється від інших миготливих зірок тим, що вона тьмяніє та повертає яскравість упродовж місяців, а не років.

Дослідники сподіваються, що відкриття нових миготливих об'єктів дозволить їм визначити особливості таких зірок, зрозуміти, звідки беруться пилові диски та що стається з такими зірками наприкінці їхнього життя.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!