Атакують росіян FPV-дронами: Як працюють бійці групи "Кобра"


Знищують БМП, автомобілі та особовий склад росіян — так на Запорізькому напрямку працюють бійці групи ударних FPV-дронів "Кобра" одного з батальйонів 102 окремої бригади з Івано-Франківська.

Штурман FPV-дрона на позивний Кобра та пілот на позивний Сора понад рік воювали в лавах української піхоти, декілька місяців тому почали опановувати новий фах та залучати FPV-дрони для знищення російських військових, пише 102 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ.

Штурман FPV-дрона на позивний Кобра в лавах ЗСУ воює з росіянами від початку повномасштабної війни. До 24 лютого 2022 року хлопець працював офіціантом та барменом. Його брат — нині пілот FPV-дрона на позивний Сора — був тату-майстром. Повномасштабна війна застала їх в Івано-Франківську. Вони кажуть: без вагань вирушили до місцевого центру комплектування то соціальної підтримки.

"Ми пішли з братом та другом на самому початку великої війни у військкомат — тоді було все забито на заході України. Тобто потрапити в ЗСУ було неможливо. Просто "проганяли" людей, бо на три-чотири хвилі все було заповнене. Ми поцікавилися в наших знайомих, як можна туди потрапити. І тоді якраз записалися в тероборону — у 102 бригаду — й з 2 березня 2022 року ми служимо", — розповідає штурман на позивний Кобра.

Від травня 2022 року хлопці воювали на нульових позиціях. Понад рік перебували в складі піхотного підрозділу.

"У піхоті ми були з братом орієнтовно рік. Може, трошки більше. Це — дуже тяжка професія. Це — найтяжча професія, яка тільки буває на війні, тому що весь удар йде на піхотинця. 24/7 тебе просто обстрілюють із всього озброєння. Тож після року в піхоті вирішили чимось іншим займатися. Ми склали на сертифікати на DJI Mavic. Це — звичайні такі менші дрони. Цього року почали використовувати FPV-дрони, і ми вирішили спробувати", — розповідає штурман FPV-дрона Кобра.

За два тижні, пригадує пілот на псевдо Сора, опанували базові навички керування дронами. Далі — чотири місяці навчань та практики на полігонах.

"Ми почали працювати над тим, щоб розвивати цю галузь — використовувати FPV-дрони у військовій справі. Дуже тернистим шляхом ми йшли до того, щоб зараз робити те, що виконуємо. Це було нелегко. Дуже мала кількість людей нас підтримала. Цих людей можна перерахувати на одній руці", — каже Сора.

Сора та Корба кажуть: до них зверталися за допомогою військові з інших батальйонів їхньої бригади. Брати ділилися своїми знаннями про роботу FPV-дронів. Зі слів пілота, головними завданнями екіпажу FPV-дронів є знищення техніки та військових РФ.

"Нас дуже сильно "кошмарила" одна БМП. Вона виїжджала, відпрацьовувала дуже часто і ми гналися за нею. Перший раз нас зловили на антидронову рушницю і ми впали за 5-6 м від БМП. Другий раз ми доганяли цю машину, розверталися і в нас втратився зв'язок. Ми теж впали поблизу. І коли ми прийшли на КСП, тимчасовий виконувач обов'язків командира роти каже: "Хлопці, на третій раз буде ваше БМП. 100%". За кілька днів стається так, що ми виїжджаємо і є ця сама БМП. Бах! Просто і нема БМП", — пригадує Сора.

Цей виліт, каже сапер екіпажу на позивний Шаман, — один з найяскравіших, бо тоді, з його слів, "за "орками" летіли штани підгорілі". Шаман приєднався до "Кобри" декілька місяців тому. Боєць каже: деякі знання він отримав, служачи в спецвійськах, решту навичок вибухотехніка освоював у 102 окремій бригаді.

"Атмосфера в нас якось з першого дня склалася дружня і злагоджена. Команда професійна. Можна сказати, з любителів стали професіоналами. Навчилися всього, що треба було", — розповідає Шаман.

Сапер — родом із Верховини, однак останні кілька років проживає у Дніпрі. Вдома на військового чекають батьки, дружина та однорічний син.

"Я себе відчуваю якось у "своїй тарілці". Розумію, що ми потрібні тут. Хто, якщо не ми? Як ми не підемо, то майбутнього в наших дітей просто не буде", — каже сапер "Кобри" на псевдо Шаман.

Тактика російських військових, говорять бійці, змінилася за час війни. Зі слів Кобри, вони працюють дуже злагоджено, а їхні обстріли з мінометів та артилерії — часті та точні.

"Ми боремося з окупантом. Ми боремося, не може язик повернутися сказати, з людьми. Вони зайшли на нашу землю, і наша основна мета — це її визволити. Вибороти нашу незалежність", — говорить пілот FPV-дрона Сора.

Якось, пригадує Сора, на їхні позиції прилетів російський дрон, проте не вибухнув. Тоді бійці вирішили повернути окупантам втрачену "пташку".

"Ми, люди з Франківська, виховані: ми не забираємо чуже, ми віддаємо. Той дрон ми трошки "модернізували" — додали від нас, франківців, подаруночок. Я не був впевненим, що він полетить. Але він полетів і дуже вдало — 8,5 кілометрів до ворожої позиції. Ми побачили в посадці укриття, яке називається "гриль" (це спеціальне накриття, щоб туди не залітали FPV-дрони, бо там щось важливе). І ми акуратненько залетіли просто під цей "гриль" і повернули їм той безпілотник", — розповідає Сора.

Бійці "Кобри" щоразу удосконалюють навички та навчаються працювати з новими моделями безпілотників.

За матеріалом Суспільного.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!